2019-01-22 97 浏览
趁住假日同妈妈黎到九龙湾行宜家家私,添置返d新家具,顺道黎试下新开无耐既釜之魂釜饭专门店。釜之魂主要系食釜饭为主,而釜饭同丼都系由日本引入,感觉上有点像煲仔饭,釜之魂淘大商场3期地下,见到大大条既金色鳗鱼就对了。因为纯粹想过下口瘾,所以唔叫得好多。金魂 $118金魂、银魂系釜之魂既主打,我叫既系金魂,两款同样以鳗鱼为主角,分别在于煮法,我叫既金魂系以常用既鳗鱼汁酱烧,再配以饭底同埋杂菜。鳗鱼都唔差,肉都厚身,味道就不过不失吧,但整体黎讲味道有点太淡味,味觉无咩太大既冲击,就有点像蒸饭吧,个人就不太喜欢。吉列牛舌 $18吉列牛舌感觉几特别,外面炸得多脆既,牛舌都几大件,但肉质就稍为硬左小小。总括黎讲系有点失望,似乎唔系我钟意既菜式,但价钱都可接受既,又不算太贵。

因为纯粹想过下口瘾,所以唔叫得好多。

金魂 $118
金魂