2018-05-17
加咗人工,数目可观。又升埋职。真系超开心,所以揾咗家姐出嚟食饭庆祝。好耐冇食日本菜,上纲揾揾铜锣湾有咩好介绍。见渣甸坊有间食日本菜,环境好似唔错,而且食评都唔错。试试佢先。上到餐厅,环境非常好,坐位舒适,职员有礼。而且好清净。其实去到都唔系太识点菜。职员话可以由厨师发版。职员问我地大概每位银码。有冇什么唔食的。就可以了。为咗唔想有选择困难证发作。就决定由厨师发版。(其实之前睇过其他食评,知道大概每位价钱)最后我决定食豪d。叫厨师安排每位大概$1,200~1,500左右都冇问题。最后厨师安排咗以下食物。同大家分享吓前菜三小碟从前渍蛋黄酱伴蕃茄~蕃茄好新鲜高野豆腐~好特别,因为系比较宝嘅豆腐。豆腐里面充满清甜嘅汤,再配上一块靓靓甘荀花。三色刺身水八瓜鱼~爽甜,鲜味浓赤虾 ~ 虾肉鲜甜,肉质弹牙。虾头炸脆了。好香。连谷都食埋鲷鱼~大大片,新鲜鳢清汤~鱼肉滑而且新鲜寿师8款,先嚟4款车海老又名花竹虾~橙色嘅虾肉,而且好大只。海鳗~大大条鲛鲽~肉质比较宝带子~好大只嘅带子,厚肉左口鱼边~鱼油超劲,爱上它了烧物烧鸡头肉配柚子芥辣~鸡肉好滑好淋。味道极好。如配上柚子芥辣,有另一种味道水云,面系山 芋
上到餐厅,环境非常好,坐位舒适,职员有礼。而且好清净。
最后厨师安排咗以下食物。同大家分享吓
前菜三小碟
从前渍
蛋黄酱伴蕃茄~蕃茄好新鲜
三色刺身
水八瓜鱼~爽甜,鲜味浓
赤虾 ~ 虾肉鲜甜,肉质弹牙。虾头炸脆了。好香。连谷都食埋
鲷鱼~大大片,新鲜
鳢清汤~鱼肉滑而且新鲜
寿师8款,先嚟4款
车海老又名花竹虾~橙色嘅虾肉,而且好大只。
海鳗~大大条
鲛鲽~肉质比较宝
带子~好大只嘅带子,厚肉
左口鱼边~鱼油超劲,爱上它了
烧物
水云,面系山 芋唐蓉。酸酸地,可以用嚟清清口腔
再嚟4款寿司
深海池鱼
金目鲷 ~鱼质比实
吞拿鱼 ~ 油份足够
赤贝边青瓜卷
北海道海胆
桂背清汤
静岗皇后蜜瓜, 汁多清甜
厨师发版应真冇得弹,食物份量及价钱都好满意. 每位$1,350+10%
其实间唔中一次食咁豪,都唔紧要嘅,奖励自己