2017-05-16
有一段时间冇食韩烧喇,因为好多时得两个人都点唔到啲乜,而且香港食韩烧普遍都比较贵。早前同厦门朋友讲起韩烧,佢话上次黎香港旅游嘅时候,都记低左呢间OPPA韩烧想试,但因为最后冇时间,所以去唔成。连远方嘅朋友都识…我都系最近先第一次食,哈哈。餐厅地方唔算好大,位置唔多,装潢接近韩国嘅烤肉店,一律圆枱圆筒形櫈,里面可以放个人物品,较悭位。可以叫做有韩国风味,但就会比其他连锁韩烧店坐得亲密啲。墙上嘅壁画都几可爱,带点型格。想食嘅话都建议预约,假日大概6:30pm已经满座!餐牌选择丰富,烧肉配料有牛肉、猪肉、鸡肉、海鲜,另有十几款韩式料理,例如泡菜饼、豆腐汤、炸酱面等,定价合理。不过我系为左佢地嘅套餐而来,价钱几抵食,平均二百零蚊嘅4人/6人套餐,餐单富弹性。今次试左佢地嘅「OPPA早鸟四人餐」,供应时间系5:30pm-7pm,定价$398(另收加一),如果想平平地食下韩烧可以拣呢个餐,份量个人认为三人足够,四人嘅话可能要饱肚可能额外单点。OPPA早鸟四人餐 $398/加一,套餐包括:1.四式韩牛拼盘(封门柳、韩牛颈脊、下腹牛肋肉、雪花腩片)2.牛胸白肉片3.韩式冰镇蚌片 或 酱鸡片4.酱腌猪肋
连远方嘅朋友都识…我都系最近先第一次食,哈哈。
想食嘅话都建议预约,假日大概6:30pm已经满座!
OPPA早鸟四人餐 $398/加一,套餐包括:
1.四式韩牛拼盘(封门柳、韩牛颈脊、下腹牛肋肉、雪花腩片)
2.牛胸白肉片
3.韩式冰镇蚌片 或 酱鸡片
4.酱腌猪肋肉 或 五花腩
5.牛排骨汤 或 泡菜年糕汤
6. 铁板芝士墨汁炒饭
点单后,店员就送上酱料及前菜,有泡菜、海带、芽菜,给得大方,泡菜够酸够辣,几好食,海带太干身,至于我系芽菜怪,一定食哂。
另外有一份生菜,食韩烧必定要包菜食,冇咁油腻,增强战斗力。
旁边嘅玄米茶相当解渴,呢个套餐唔包饮品,所以我地狂饮茶。
讲到韩烧,唔少得嘅系炉边蛋,佢地嘅炉边蛋用嘅系泡菜蛋,几好食。
餐厅嘅铁板打斜摆放,多余嘅油份可以流走,系几方便嘅设计。
四式韩牛拼盘(封门柳、韩牛颈脊、下腹牛肋肉、雪花腩片)
眼见隔离枱点嘅和牛拼盘就靓仔好多,但我地人少食唔到咁多,下次多啲人会点!
以套餐而言,呢份韩牛拼盘都算几高质
雪花腩片:口感有少少似食紧和牛,肥脂平均,肉质嫩腍,有油花,最好食系呢块!
封门柳:纹路清晰,肉质较瘦、粗线条,带嚼劲,都几腍身。
下腹牛肋肉:肉质较厚身,食落会有少少韧,但牛味浓郁。
韩牛颈脊:有少少似西冷,牛味最强烈,食落较韧但唔柴。
牛胸白肉片
平时去打边炉都有机会食到呢个部位,牛胸白肉薄薄一片,唔洗烧好耐,肥肉比例多,食落爽脆,但烧起上黎会比较油腻。
韩式冰镇蚌片
蚌片份量都几多,而且几大块,下面以大量芽菜垫底。
蚌片唔够爽口,冇乜味道。
酱腌猪肋肉
拣左猪肋肉,因为感觉冇五花咁肥。猪肋肉份量适中,四个人都够食。
肉质较瘦,酱腌唔会太咸,但个人唔太喜好呢种味道。
牛排骨汤
排骨汤热辣辣,呈乳白色,入面有两件牛骨、萝卜等。
一如所料,味道都几浓,愈饮愈想饮,但愈饮愈口渴,相信加左唔少MSG,哈哈。
牛排骨几腍身,而且入味。撇除例牌嘅味精感,其实几好味。
铁板芝士墨汁炒饭
最后有个炒饭,因为我地第一次黎,唔系好识搞,店员见状,都主动过黎帮我地炒个饭
不过其实店内几繁忙,不停有客人,我地都唔好意思阻住佢,所以炒到咁上下我地就自己处理番。
首先将已经熟左嘅配料炒热,有虾、帆立贝、青口,当然系雪藏野啦。另外配料有茄子、西兰花、蒜头、辣椒。
店员帮我地轻轻炒热,去掉虾壳、剪细青口、帆立贝肉。
轻轻炒个饭至干身,加入调好味嘅墨鱼汁、墨鱼粒。
最后混合配料就完成。
卖相五颜六色都唔错嘅,至于味道则不过不失。
呢个套餐价钱平,材料唔会特别靓,唔抱太大期望的话,一切满意!
餐牌: