2017-12-05
上次经过油麻地,见到呢间上海菜系新开既,环境企理又明亮,价钱唔贵,就叫左屋企人一齐黎食叫左一个4人套餐,套餐内容好丰富,连茶位只系$500!花雕醉鸡个鸡无乜脂肪,酒香四溢,份量其实都唔小凉拌茄子小笼包 4个呢个真系必试,皮薄多汁,薄到阿妈一开始唔小心大力一夹就穿左😂😂川味水煮牛肉另一必叫推荐,劲大盘,有牛肉、粉丝同大豆芽,份量比想像中厚切牛肉大多煮得适中,唔算嫩亦唔会韧,仅有一两块有筋位咬唔到,但整体质量唔错。预设辣度大约中辣,男朋友食唔到但妈妈却吃得十分过瘾,下次想叫大辣韭黄鳝糊我唔太食饍,浅尝一口,韭黄味浓,鳝亦带点爽劲,完全无骨棠菜苗炒百叶丝菜本身系用菜苗,颜色嫩绿,但有点略咸,配上白饭就最好,但呢个餐本身跟左个炒饭就无另叫白饭了。蒲东小馆炒饭炒饭配料丰富,鸡肉、虾肉同萝卜,饭粒粒分明同时带适当湿润,味道比较似扬州炒饭。腌笃鲜呢款上海名汤第一次试,加入左咸猪肉同鲜猪肉煲成,味道咸鲜。水晶桂花糕唔系平日食开个种桂花糕,呢款口感软糯,似酒酿丸子个种。豆浆 跟餐价$8不会太甜,豆味浓,又够大杯,抵!服务方面,上菜、收碟等等都好有效率,亦几有礼貌,不错未必系我食过最好食既上海菜,但水准中
叫左一个4人套餐,套餐内容好丰富,连茶位只系$500!
花雕醉鸡
个鸡无乜脂肪,酒香四溢,份量其实都唔小
凉拌茄子
小笼包 4个
川味水煮牛肉
韭黄鳝糊
我唔太食饍,浅尝一口,韭黄味浓,鳝亦带点爽劲,完全无骨
棠菜苗炒百叶丝
蒲东小馆炒饭
腌笃鲜
呢款上海名汤第一次试,加入左咸猪肉同鲜猪肉煲成,味道咸鲜。
水晶桂花糕
唔系平日食开个种桂花糕,呢款口感软糯,似酒酿丸子个种。
豆浆 跟餐价$8
不会太甜,豆味浓,又够大杯,抵!
服务方面,上菜、收碟等等都好有效率,亦几有礼貌,不错
未必系我食过最好食既上海菜,但水准中上,又够抵食
顺带一提,间餐厅相当近地铁站(少于一分钟路程),劲方便~