2013-03-22
下一站..甜品, 我从上海EXCHANGE一个SEM返黎之后,就一直都好想去试!!!试完个感觉真系几好, 我会同其他朋友再去试其他甜品架!!虽然间舖个位置唔多就脚.不过我始终觉得, 要食好野的话, 就算付出D脚力都冇所谓啦!!去到间餐厅, 见到个环境都几舒服,虽然满座,但都唔会好似其他甜品店咁行都行唔到! 有D空间感, 食都食得舒适自在D!打开个MENU,好多野都想食, 加上之前睇左饮食男女个APPS的推介同埋见过甜品D相, 真系好多都想食!而且当晚我冇走DINNER,同朋友10点几黎食, 真系几多都食得落啰XD最后, 我们决定问下落单的叔叔有冇好介绍。叔叔好友善呀, 除左介绍左佢觉得好的之外,仲讲埋D热门甜品。我呢个人最难服侍既, 咩都想知, 见到D名奇怪少少既都会问一大轮,但最后又唔点既。不过叔叔都冇躁底,仲答得好详细!! 真好!!经过一轮商讨(其实我们得2个人lol).... 我们决定要鸟结糖芭菲同黑胡椒心太软废话少讲, 野食登场喇!! 第一道系鸟结糖芭菲。哗! 真系好靓! 色香味, 呢个甜品已经嬴左2/3喇!! 哈哈!睇真D!! D 焦糖系闪架!! 我同个朋友系度讲既时候, 叔
试完个感觉真系几好, 我会同其他朋友再去试其他甜品架!!
废话少讲, 野食登场喇!!
第一道系鸟结糖芭菲。哗! 真系好靓! 色香味, 呢个 甜品已经嬴左2/3喇!! 哈哈! 睇真D!! D 焦糖系闪架!! 我同个朋友系度讲既时候, 叔叔话呢种闪的焦糖唔容易揾架,一般酒店先会有。至于呢度点解会有?佢冇讲,不过我记得之前饮食男女讲过店主们都是出身某酒店的糕饼部,可能因为咁,有D门路啰。芭菲唔同雪糕,冇咁快融架! 好重鸟结糖味呀,, 都食到D NUTS!! 同埋上面块野一齐食, 几特别!不过我个人觉得呢个比我想像中逊色,没那么特别。不过喜欢鸟结糖的朋友一定会喜欢 =)
终于到黑胡椒心太软! 估唔到, 呢个 甜品系咁吸引架!! >3<
我最初好担心佢会好辣,食完一啖就食唔到。原来事实系完全相反!!
平时食心太软, 食左2,3口就会放慢速度, 慢慢食, 因为好腻,要消化下先。
但系,呢个唔知系咪因为有黑胡椒的关系, 当D 心太软的朱口力味系个口度散开之后,再左喉咙个阵, D辣味就会开始挥发出黎!! 呢个时候原来系会将D甜味同腻的感觉中和左!! 呢个时候就应该再加埋D雪糕食,,因为雪糕可以解辣呀!! 嘻嘻!
当我咁样食的时候, 我就完全唔觉得辣,又唔觉得腻!! 真系食几多都唔怕!!
我同朋友都觉得呢餐几满意。服务同食物都挺好的! 而且选择虽然不多,但主打西式甜品得黎而且都是有创意,新意的, 唔系度度都食度既,, 香港都唔系好多间咋㖞。
个头全部都系食肆,,真系一日3餐唔同地方都冇问题呀!! 哈哈!! 一定有下次的!!
之前睇大家写食评就睇得多, 都收藏左好多心水店舖去试架! 多谢咁多位写食评的朋友!
今次系我第一次在OPENRICE写食评!!! 请多多指教!