2018-08-07 87 浏览
女朋友生日就梗食啲有质素嘅野黎填饱佢肚啦,上网睇尖东新开左一间日本餐厅,专食 omakese, $1180一位,虽然唔平但为左女友高兴,贵啲都值得去嘅!一开波侍应就送左杯香喷喷嘅浓玄米绿茶,比同平时饮开绿茶唔同,比转浓。之后头盘系一个比较酸嘅樱桃。拼盘上面有传说中嘅鲍鱼天妇罗,再配上鲍汁,一流!另外果个系窝笋,第一次食很特别,有配米通同沙律酱,几开胃嘅。再黎嘅系兵库县蚝,又大只又肥美,完全无咸水,好想再食多件。深海池鱼,平淡得淡又啲海鲜味。金目雕上面放左啲辣面豉酱,虽然我唔食得辣,但都可以整个食得哂。北海道北贝螺,正常口味,软得黎又有口感。北海道牡丹虾,超大只又肥美,上面重有烧过嘅虾膏同蓝色虾籽,粒粒爽口!中拖罗超级好味!近江和牛,成场最好味嘅食物,一入口即溶, 最可爱系仲有只脆炸蟹仔!金目雕鱼鲛,鱼身好滑流。太刀鱼,上面放左啲胡椒柚子,甜甜得黎又好味。北海道海胆,啲海胆多到吓死人,啖啖都有海胆味。鱼汤极有鲜鱼味,而且清甜得黎无味精。

再黎嘅系兵库县蚝,又大只又肥美,完全无咸水,好想再食多件。

深海池鱼,平淡得淡又啲海鲜味。

北海道北贝螺,正常口味,软得黎又有口感。

中拖罗超级好味!

金目雕鱼鲛,鱼身好滑流。

太刀鱼,上面放左啲胡椒柚子,甜甜得黎又好味。

北海道海胆,啲海胆多到吓死人,啖啖都有海胆味。

鱼汤极有鲜鱼味,而且清甜得黎无味精。