2022-04-08
话说今日同老公一齐去食,一入到去嘟完个安心出行,谂住个女待应会带我地入座,咁就跟住佢啦,然后佢原来系去左收枱,跟住我地又唔知坐系边,佢都仲系到收紧枱,其他待应都冇表示,咁我地就是但揾个位坐。然后到落单,都系同一个女待应,老公讲左几次饮咩汤同咩汁,佢都仲要问,重复左3次终于成功落单。前菜同个扒嚟到嘅时候都冇咩问题,到个饭黎到嘅时候,张枱都冇咩位,但佢又冇收走啲食完嘅碟,然后成碌木咁样企系我老公后面,示意我老公将啲碟整埋一边,然后再自己系个女待应手中拎个饭摆系张枱到,食完个啲碟同样冇收走🤷🏻♀️大佬,你系待应黎架㖞,收碟摆碟唔系你嘅工作黎架咩,点解会系要我老公做呢?啲野上齐哂,咁有啲口渴就叫左个一罐可乐啦最后食得七七八八,佢无啦啦收紧第二张枱啲碟嘅时候,无啦啦拎住啲碟行过黎讲:「饮咩」跟住我问:「咩饮咩」跟住佢就望住我讲多次:「饮咩」明明我哋叫完个可乐之后都冇话过要加嘢饮。咁我自然觉得好奇怪啦,然后佢一路都冇讲嘢,我就讲话:「我哋冇嗌嘢饮㖞」然后佢就话:「餐饮 饮咩」咁𠮶时我都一头雾水 佢一开头又冇问我饮啲咩,咁我就预咗系冇嘢饮嘅 因为佢𠮶啲嘢饮全部都系要加钱嘅 同埋我哋已经嗌咗个可乐 跟
跟住佢就望住我讲多次:「饮咩」
明明我哋叫完个可乐之后都冇话过要加嘢饮。
然后佢就话:「餐饮 饮咩」
咁𠮶时我都一头雾水 佢一开头又冇问我饮啲咩
,咁我就预咗系冇嘢饮嘅 因为佢𠮶啲嘢饮全部都系要加钱嘅 同埋我哋已经嗌咗个可乐 跟住我好愕然就话:「我可唔可以唔饮㗎🫠」然后佢就一粒声都冇出走咗
然之后我哋就埋单走左啦
而喺由入去到走成个过程
就算帮佢摆个餐嘅时候佢都冇讲过一个唔该
讲嘢嘅语调又冇礼貌,搞到长期处于一个好尴尬嘅状态🫠
嘢食方面整体冇乜问题,系个汤有啲淡