2024-01-14
话说之前食过东涌间QUE,觉得嘢食好食,环境舒服,一查之下原来元朗Yoho都有分店,就喺今日去试下元朗分店系咪一样咁好。远处望过去餐厅,见到有堆人喺店外等候,我地都加快脚步行去攞筹。我同老公同仔仔3个人行到埋去就同餐厅女经理(着黑衫黑裤,戴眼镜,染金发紥马尾)讲要攞筹for3个人。女经理唔耐烦地叫我地等阵,之后佢就开始嗌筹号,当佢嗌晒几个筹之后,等晒啲人排队入餐厅,佢仲施施然走埋入去帮佢地落单(但其实楼面已经有人负责执枱落单啰)。个女经理完全无视有批人喺出面仲未拎筹,唔系等嗌筹号,系连筹都未拎呀!我地足足等咗10几分钟佢都仲未肯派个筹俾我地。其实佢只需要花1秒按个制就派到筹,佢真系分明玩嘢,做嘢无效率,唔识分先后次序。我都算有耐性,肯用10几分钟嚟等你派个筹,有啲客真系等唔切,转食其他餐厅。呢个女经理真系赶客,间餐厅真系多得佢唔少。做嘢咁低效率唔用脑,仲咁有性格。结果就喺佢10几分钟搞完一大轮嘢之后,返到嚟接待处,梗系唔记得咗我系第一个排队攞筹啦,拎筹嘅先后次序佢都唔知啦。企喺我隔离有个女人同女经理讲要攞筹,个女经理仲好恶咁问返我系咪同个女人同一枱,串串贡咁,个款好似佢系老板。我话唔识
结果就喺佢10几分钟搞完一大轮嘢之后,返到嚟接待处,梗系唔记得咗我系第一个排队攞筹啦,拎筹嘅先后次序佢都唔知啦。企喺我隔离有个女人同女经理讲要攞筹,个女经理仲好恶咁问返我系咪同个女人同一枱,串串贡咁,个款好似佢系老板。我话唔识佢㗎,我系第一个排队等拎筹,table for three.如果我系食街边茶餐厅,女经理用咁串咀嘅态度招呼我同处理客人要求我都可以理解同忍受,大佬,呢间喺商场入面嘅连锁餐厅,等你派个筹都等咁耐又要受你气,仲要俾你加一服务费,换来系啲咁嘅服务,香港嘅饮食业真系俾个女经理搞弯晒啰。我都无撩交嗌,又无黑口黑面,净系想攞个筹都要咁样俾人串,咩事呀?
我都唔期望个女经理笑到四万咁口嚟招呼食客,躹晒躬咁讲多谢唔该呢啲客套嘢。做返基本嘢,喺接待处做好本分,处理好派筹工作啫,都搞唔掂,态度又恶又串,好似全世界得罪佢咁,要我地俾钱买难受,就算嘢食几好食都弥补唔返。睇返其他食评,原来唔止我一个对呢位女经理有负评。大家食呢间之前真系要谂清楚同有心理准备。
如果个女经理仲想继续做落去,真系要改下啲态度同处事手法,我谂佢啲下属都惨㗎啦,每日返工都睇佢面色受佢气。不过如果你系食客,你就有自由意志拣一间服务水准一流嘅餐厅了。