2021-08-22 463 浏览
这间鼎泰丰开了已有一段时间,每次行过都见到大排长龙真心不是没有食过小笼包,要我这样排队等位的话,宁愿放弃食其他野吧!今晚同屋企人食饭,但又怕夜左多人等位,所以就食早饭6点就过嚟。由于限聚令嘅关系一行五人仍然要分开两张台坐,真心讲真系好唔钟意咁样食饭。今日都叫左好多嘢食酱汁黄花鱼绍兴酒醉鸡小笼包鸡肉小笼包荔芋小笼包糯米烧卖台式酸辣汤香葱拌面油炸排骨拌面台式担担捞面四喜烤夫蒜香粉皮肉虾肉煎饺肉丝蛋炒饭………😱酱汁黄花鱼味道有啲似上海菜嘅熏鱼,甜甜地绍兴酒醉鸡浓浓嘅酒香,鸡很滑小笼包和鸡肉小笼包相比之下,小笼包嘅猪肉味比鸡肉浓味好多,但小笼包比较细粒,一啖一个完全无问题,但我觉得包皮有点厚,特别系尖顶位置,汤又唔算多,心目中有两间小笼包比鼎泰丰更出色荔芋小笼包馅料唔会太甜但皮一样厚,冻了少少食,皮开始变硬口感更差糯米烧卖只是用糯米包出烧卖形状普通好普通虾肉煎饺每只入面都有只完整嘅虾,但馅料唔算多$90得6只,唔值排骨拌面猪扒炸得过了火肉丝蛋炒饭更加普通到不得了,根本可以不吃其他食物其实都好一般价钱又唔算平,我哋今晚都食左$1千蚊,一啲都唔值,为什么会有这么多人愿意等咁耐为左食佢呢!
这间鼎泰丰开了已有一段时间,每次行过都见到大排长龙

今日都叫左好多嘢食

四喜烤夫
蒜香粉皮肉
虾肉煎饺
肉丝蛋炒饭………😱

酱汁黄花鱼味道有啲似上海菜嘅熏鱼,甜甜地
酱汁黄花鱼

绍兴酒醉鸡浓浓嘅酒香,鸡很滑
花雕醉鸡

鸡肉小笼包

糯米烧卖只是用糯米包出烧卖形状普通好普通
糯米烧卖

虾肉煎饺

排骨拌面猪扒炸得过了火
油炸排骨汤面

肉丝蛋炒饭更加普通到不得了,根本可以不吃
鸡肉蛋炒饭

其他食物其实都好一般