2021-11-10
对上个周末经开呢间小店,甘啱未够钟搭车,见到个招牌就口痕,事关我实在太钟意食墨丸啦!正所谓「汉皇重墨思靓丸,寻找经年求品质」。点左一碗净墨丸,对主角满意——感觉真系食紧墨丸,唔系粉丸,仔细品尝,好弹牙,用料足,感觉啖啖都有墨鱼,细嚼慢咽,到有淡淡的墨丸香味,似乎有马蹄,但唔系好明显𠮶种爽口。味道唔太咸,又唔似落好多味精,起码返到屋企唔口渴。配菜有几条芽菜,一匙羹葱粒,五粒丸,买单43蚊,主观讲句系太贵。以前食过(黄金时期的)翠华、文辉、离岛勿丸,依家日日食紧香港仔鱼蛋王师傅打嘅墨丸,品质都好好,但系价钱就平过呢间一截。可能系因为湾仔铺租实在太贵?
题外话/补充资料:
呢个世界冇完美几乎系金科玉律,果然!问句「系唔系加咗马蹄?」,阿姐冷冷问返我「咁你系咪食到马蹄?」再问多一句就换来更不屑嘅回应同表情。我知阿姐你常识丰富,所以一般嘅问题亵渎左你🥺
如果服务态度好啲我一定再帮衬。