2022-05-23
今日lunch time食welcome lunch,因为系新嘅经理on board ,老板竟然带我哋去食高质日本菜!佢系位于铜锣湾嘅花贝日本料理。呢幢大厦好似都几新, 搭lift嘅时候都闻到啲装修味,入到餐厅,成间餐厅感觉都好新,可能都系新开嘅。餐厅环境好高级,我哋四个坐系一个好阔落嘅卡位,坐得好舒服。呢度嘅lunch set大概200至四百几蚊一位,因为已经好耐冇食过烧肉,所以我见到餐牌上面有得食和牛烧肉,已经唔使谂,即刻拣咗!我喺OpenRice上面见到有啲人食类似和牛粒,啲相好似唔系好多块,心入边谂住今餐可能唔系好饱,点知原来我叫嘅呢个和牛烧肉份量系劲多!非常抵食!首先有啲开胃菜,呢个应该系鱿鱼水云,个人好钟意食酸酸地嘅食物,呢个非常啱我口味,鱿鱼仔口感弹牙。另外果两片刺身亦都好新鲜。重点嚟啦!真系有好多块烧肉!而且佢咁样一片片摆出嚟卖相好好睇,亦都非常之香,点上肉汁,脆脆地嘅煎面,加入便五成熟嘅牛肉,好好味!亦都好多肉汁。唔止啲牛肉,隔离啲沙律菜都好高质,上面竟然有蔓越莓!惊喜,蔓越莓仲要唔系好酸,甜甜地,高质。呢个烧肉真系非常抵食,自问我嘅食量真系食唔晒,仲可以分比同事一齐
呢个烧肉真系非常抵食,自问我嘅食量真系食唔晒,仲可以分比同事一齐食。
呢个定食仲有茶碗蒸同埋面豉汤,两样都好好味,呢个set真系对得住佢嘅价钱!
最后仲有甜品,豆腐雪糕,食完一餐咁丰富多肉既午餐,食一个清清淡淡嘅豆腐雪糕就啱晒啦。