2024-04-14 4223 浏览
年头去台湾时已经食过筑间打边炉,系当地好受欢迎 。意外地竟然插旗黎香港开酸菜鱼先,而唔系火锅 。可能知道香港人太钟意食酸菜鱼 😂 。今次我系睇中嘉义砂锅鱼所以黎试,香港好少地方有,但睇台湾节目就形容到砂锅鱼好好食 。好彩餐厅嘅鱼系分咗大、中、细份量,想试两只味就叫两个细都OK 。🍲 嘉义砂锅鱼原来系以沙茶酱为底,整体味道好重口味,系香浓沙茶香但唔辣嘅 。有别于酸菜鱼用鱼片,呢一度系用炸过嘅鱼块 。开头趁热食嘅时候鱼皮仲系带脆,鱼肉厚实嫩滑,不过就会有啲骨,唔系啖啖肉 。配料方面有红萝卜、娃娃菜、炸过嘅鹌鹑蛋、金菇等。始终呢款比较重口味同油,建议几个人share一个细嘅砂锅鱼都OK,跟住叫吓其他口味嘅鱼食 。🍲酸菜鱼手机点餐冇得拣辣度,default嘅酸菜鱼系台妹style—好温柔 。佢同平时大陆style酸菜鱼唔同,整体口味平衡啲同埋食落舒服,唔会太酸或者太辣,系襟食嘅酸菜鱼 。配料方面有宽粉、金菇、腐竹、木耳等 。💡净系比较鱼嘅话,成餐饭食完总结出比较钟意酸菜鱼,无咁腻可以食多啲 。食台湾嘢点可以冇炸物,叫咗个炸甜不辣同埋盐酥鸡 。甜不辣份量相当多,炸到外皮脆,中间系烟靭,好食 。盐

🍲 嘉义砂锅鱼

🍲酸菜鱼

食台湾嘢点可以冇炸物,叫咗个炸甜不辣同埋盐酥鸡 。甜不辣份量相当多,炸到外皮脆,中间系烟靭,好食 。盐酥鸡就系店员力推,结果都冇失望嘅,中间鸡肉仲系好嫩滑,仲有炸九层塔,都算系有完整还原台湾味道。

特别值得一提嘅系炸物嘅底部有啲生洋葱,可以解腻,都几贴心。

🍥柚香萝卜
上菜时店员话我哋好识拣,因为萝卜系自己腌嘅 。淡淡柚子香配埋酸爽嘅萝卜,好啱食炸嘢同砂锅鱼嘅时候解腻 。

🧋柠檬红茶
虽然冇得调整甜度,只可以少冰 ,两位饮开走甜嘅都觉得尚可接受 ,茶味都算香浓,但希望迟啲有得走甜 。

🍨红豆仙草
仙草质地比较挺身,有仙草嘅甘味,适合食完炸野要下火嘅感觉 。

整体全部嘢都唔错,咁多野食埋单都系400几 。难得佢有细份鱼嘅选择,下次行过一个人食都得 。