2005-08-17 26 浏览
昨晚一行十三个大胃王,到牛记吃生日饭,点知要等位,我们从6:45 等到8:15先有位,认真旺场!好在未入座前已经点定菜,所以一座低就有得食。这儿的水准认真不俗,大家越食越起劲,越点越多。最后竟然13个人吃了19碟,1个汤,4碟生果盘!认真夸张!昨晚菜单例汤;应该是青红萝卜煲猪骨,送的,无味精,淡少少,但都可以。白灼螺;新鲜,好味。油爆荀壳鱼;鱼好新鲜好滑,一D都唔干,好。椒盐濑尿虾;新鲜,有好多膏,好味。姜葱炒膏蟹;新鲜,有好多膏,但D蟹唔多够入味。椒盐中虾;新鲜,虾肉好实,好好味。椒盐骨;普通,咸D。生炒骨;好好味,唔多粉,唔太肥亦唔太廋,酸酸甜甜好醒胃。豆豉鲮鱼油墨菜;好好味,唔会太多油。腐乳通菜:OK,普通菜式。豉油皇炒面;食4碟,面炒得好干身,又唔会太多油,唔错,果然是越简单的菜式越能显出功力。花生鸭翼;入味,好味。豉椒炒蚬;味道刚刚好,但如果D蚬大只D仲好。豉油皇鹅肠;好好味,特别是吸收了所有精华的芽菜。煎蚝饼;香口,好味,D蚝仔好肥美。椒盐白饭鱼;香口,好味,好新鲜,唔会炸得太干身,唔多粉又唔会黏在一起,一条一条咁吃,好有海鲜味,好似食紧薯条咁。霸王鸡;好滑,好有鸡味,唔会

昨晚菜单
白灼螺;新鲜,好味。
油爆荀壳鱼;鱼好新鲜好滑,一D都唔干,好。
椒盐濑尿虾;新鲜,有好多膏,好味。
姜葱炒膏蟹;新鲜,有好多膏,但D蟹唔多够入味。
椒盐中虾;新鲜,虾肉好实,好好味。
椒盐骨;普通,咸D。
生炒骨;好好味,唔多粉,唔太肥亦唔太廋,酸酸甜甜好醒胃。
豆豉鲮鱼油墨菜;好好味,唔会太多油。
腐乳通菜:OK,普通菜式。
花生鸭翼;入味,好味。
豉椒炒蚬;味道刚刚好,但如果D蚬大只D仲好。
豉油皇鹅肠;好好味,特别是吸收了所有精华的芽菜。
煎蚝饼;香口,好味,D蚝仔好肥美。
霸王鸡;好滑,好有鸡味,唔会太生,又唔会太熟,我相信唔系雪鸡,正。
生果盘;送四碟比我地这班大胃王,有西瓜,蜜瓜,木瓜,生果好鲜甜,够冻,估唔到连送的生果盘都咁有水准,真是值得一赞。

我个人认为牛记的海鲜好味同低食过去西贡或南Y岛。食了咁多野,12个人夹(生日O个个唔洗$)连埋几十蚊贴士,每人都唔洗$200,劲低食!