喺中环做咗嘢咁耐,都冇机会食到呢间台式小餐厅,因为次次无论系外卖或者堂食都有好多人排队。今日收得早,就同咗同事即兴过嚟食个early dinner。我哋六点半前到,所以唔使排队。三杯鸡饭啖啖鸡肉,腌得入味,加上有炸过嘅九层塔同埋蒜头,好香好可口。啲饭仲要大大碗,我哋最终系食唔晒。盐酥鸡🐤🐦🐦我好钟意食鸡 ,盐酥鸡基本上系我去台式餐厅必嗌嘅菜式。呢度啲盐酥鸡上枱𠮶阵我又吓一跳,因为又系好大碟,热辣辣,食落去又系啖啖鸡肉,炸粉薄薄的,件件都十分之酥脆入味。肉燥烫青菜🥬呢个系同事想食嘅,因为我其实唔系好好生菜。但系我一试,哗!生菜好爽甜啊! 加埋好香嘅肉燥喺面头,但系佢又唔会油冧冧或者加好多味精,所以咁简单嘅菜式又大大碟真系食得舒服。芋圆烧仙草(热)其实呢样嘢系我第一个落单剔嘅,因为我都系一个超级芋圆控。热辣辣端上,芋圆好大粒,好饱满,我哋不极都仲有,目测应该超过 25粒。咬落去口感十足,真系会咬到粒粒粉芋头,同埋紫薯/番薯𠮶种质感。烧仙草甘甘地,唔会太甜,同芋圆好夹。我哋食到好饱, 但系实在太好味,所以得返6粒(其实好大粒)我都要外卖装返屋企。珍珠奶茶🧋🐦🐦我都系一个珍奶控,我要咗冻嘅同埋
我哋六点半前到,所以唔使排队。

三杯鸡饭
啲饭仲要大大碗,我哋最终系食唔晒。

盐酥鸡🐤
🐦🐦我好钟意食鸡 ,盐酥鸡基本上系我去台式餐厅必嗌嘅菜式。

肉燥烫青菜🥬
呢个系同事想食嘅,因为我其实唔系好好生菜。
但系我一试,哗!生菜好爽甜啊!

芋圆烧仙草(热)
其实呢样嘢系我第一个落单剔嘅,因为我都系一个超级芋圆控。
烧仙草甘甘地,唔会太甜,同芋圆好夹。

珍珠奶茶🧋
🐦🐦我都系一个珍奶控,我要咗冻嘅同埋无糖,值得一赞嘅系佢系直接用外卖杯, 完全系好啱我呢啲成日堂食饮唔晒杯野既人。
一饮落去就知道,系用新鲜茶叶冲,因为你会好明显饮到茶嘅甘香,同用粉冲嘅一饮就知与凤冇得比。(当晚我唔系好瞓得著,哈哈)

呢间小店真系好佛心,因为啲嘢食分量真系大大份,价钱仲要好平民,但系食物质素就一啲都冇compromise,相信喺中环呢种地段以咁嘅价钱同质素,佢哋都真系薄利,良心,
唔怪得次次都有人排队。下次我都会一定会再黎,食佢哋既乌龙面,同埋一定会买佢个芋圆烧仙草外卖,哈哈。
2023-05-04
  • 芋圆烧仙草