2014-02-07
唔经唔觉,好友狂尝曲系列都写到嚟第十二篇,其实Mrs. Fields差唔多日日都经过,因为小弟返工返中环,港铁站内就有一间分店,所以经常行过,不过就一直甚少帮衬,反而买咗好几次佢嘅「小食」嚟送俾啲食友仔 。众所周知,佢哋卖嘅喺美式软心曲奇,即喺大大块,咬落唔脆,饼心软软韧韧,质感非常有趣,而且糖分高牛油重 。虽然喺咁,亦都有唔少捧场客。晌店面,佢哋会将一小粒一小粒包好放晌柜枱前俾人试食,小弟有时行过都会随心攞粒过吓口瘾架,哈哈 !今次唔喺朋友,又唔喺食友所送,喺老细个女醒我哋几个同事嘅。所以,严格嚟讲都唔喺太贴题,不过,算啦,被我抽抽水写埋入「好友狂尝曲」系列度啦。之但喺,话时话,佢一请就一大盒,虽知Mrs. Fields嘅曲奇本身都唔平,成$13件,所以依盒嘢都成$130架,可是对有钱人而言,碎湿湿啦 !内里一共有10块曲奇,分两款味道:夏威夷果仁及纯朱古力。 夏威夷果仁曲奇 入口可以话喺丧甜 ,真喺甜得有啲无谱,未必人人啱食,不过口感软腍烟韧,富牛油香味,内里有唔少大粒夏威夷果仁,真材实料无欺场 ,所以食落份外有咬口,而且果仁又好香脆。 纯朱古力曲奇 真
纯朱古力曲奇
真喺睇佢唔出,估佢唔到,反而无咁甜㖞,我谂对大部人而言易入口好多,而朱古力粒好浓朱古力味,布满晌成块曲奇身上 ,所以个人较钟意依款曲奇,正正啱啱好拣咗两块纯朱古力曲奇添。 曲奇加咖啡喺下午茶精彩组合,平时晌公司都喺懒懒哋冲三合一咖啡,刚啱同事从旺角嘅My Little Coffee买咗啲非洲肯亚咖啡 ,问我有无兴趣㖞,仲使讲咩 ,加埋杯自家滴漏咖啡,超享受啦! 多谢晒老细个女,亦多谢同事,让小弟从沉重嘅工作中释放出嚟一阵,抖抖气,饮吓咖啡食吓曲奇。