2023-12-08
今日去左金子半之助,一间充满典雅嘅日式装饰同亲切氛围嘅日式小店,店内摆放木制家俱同装饰品,比人一种温暖舒适嘅感觉,还原返东京店嘅风格。主要食天妇罗嘅丼,叫左个江户前天丼同埋呢个只系荃湾店限定推出嘅松花堂御膳,系日本家传户晓嘅日本怀石料理,田字型便当饭盒分割成多个小格,极具和风特色。食物款式多多,每小格分别有刺身、迷你沙律、玉子烧、天妇罗、豆腐同凉拌茄子,另外配白饭同味噌汤。天妇罗包括南瓜、莲藕、小柱鱿鱼天妇罗饼、海老、荚豌豆。天妇罗系采用左日本特制高级胡麻油,所以天妇罗炸得酥脆、更为芳香扑鼻,而色泽亦会较深。天妇罗海老口感结实不会粉,荚豌豆好清甜,小柱鱿鱼天妇罗饼外脆内软,口感丰富,每一样都好好食。日式凉拌茄子,入口清爽,茄子肥美肉厚,好香麻油味,味道带有少少甜,加入柴鱼口感更好。豆腐细腻滑嫩,口感极为细腻,简单而美味嘅料理。玉子烧,一道非常传统嘅日式蛋料理,蛋香味浓。迷你沙律里面有新鲜嘅蔬菜,而沙律酱汁甜甜酸酸,非常开胃,食完天妇罗再食下沙律菜都系一个非常好嘅配搭。江户前天丼有穴子、海老、小柱鱿鱼天妇罗饼、温泉蛋、海苔、荚豌豆,附送味噌汤,份量都几大。穴子即系「星鳗」,同一般鳗鱼相比
豆腐细腻滑嫩,口感极为细腻,简单而美味嘅料理。
玉子烧,一道非常传统嘅日式蛋料理,蛋香味浓。
穴子即系「星鳗」,同一般鳗鱼相比,穴子嘅肉质会较为厚身,口感紧实,食落肥美软滑。呢个招牌穴子天妇罗长达30cm,连碗都放唔落,更呈现出一份华丽及豪迈嘅天丼料理中。
传统做法嘅天丼系喺天妇罗上均匀淋上天丼酱汁,令每件天妇罗都能沾上。所以天丼嘅天妇罗冇一般天妇罗脆口,反而系追求每件天妇罗都能沾有酱汁。
而金子半之助使用嘅古早秘传酱汁,味道唔咸略带甘甜味,而且仲令人觉得有食欲大增之感。
丼碗系江户时代嘅陶瓷工艺,碗嘅底部特意做成空心设计,所以能保持碗中食物温度,卖相亦十分精致。