2022-11-02 58 浏览
今次就同朋友约咗周末一齐去食上海菜,今次食嘅系位于湾仔名为龙门小栈嘅餐厅,佢嘅上海菜式喺网上都备受好评㗎。上海担担面担担面可以话系我最钟意嘅主食之一,呢间餐厅嘅担担面面质弹牙,而且幼面食落都可以优雅啲。汤底带有啲微辣,仲有少少麻香味,所以都越食越开胃。另外都仲会有啲肉碎喺入面,粒粒分明够晒有口感。金网窝贴呢个窝贴嘅卖相真系好靓,会有层金网喺上面,证明煎嘅时候真系啱啱好,块金网脆脆地好好食,另外窝贴嘅肉馅都好足料,而且肉汁够饱满,可以话系皮薄馅靓嘅代表。上海小笼包上海小笼包绝对系食上海菜嘅必试之选,呢个小笼包入面嘅汤汁够饱满,而且皮真系够晒薄,就咁睇已经睇到入面嘅肉馅有几吸引,点埋姜丝食会更惹味。水晶肴肉呢个小食平时真系好少机会食到,睇返肴肉嘅卖相真系好似水晶咁,晶莹剔透。食落肴肉都好有层次,口感都略有弹牙嘅感觉,个人嚟讲好钟意。如果大家都钟意食上海菜就真系要试啦。

上海担担面

金网窝贴

上海小笼包

水晶肴肉

如果大家都钟意食上海菜就真系要试啦。