2023-06-09 36 浏览
最近听朋友嘅推介,位于筲箕湾有间价钱亲民嘅日式餐厅,钟意食日本嘢食嘅我哋当然要嚟食啦。见到网上嘅资料,餐厅嘅创办人透过多年嘅努力同实践,令寿司徒弟逐渐成长为寿司达人,都感受到餐厅好希望为顾客带来最地道嘅日本寿司风味,所以都会坚持用上最新鲜嘅食材。杂锦寿司盛合呢份寿司盛合可以试到唔同口味嘅寿司,分别有厚切三文鱼、马刀贝、蒲烧鳗鱼、八爪鱼、赤海老、吞拿鱼、帆立贝、北寄贝沙律军舰、三文鱼籽军舰、小柱军舰。餐厅寿司嘅制作手法非常严谨,包括寿司饭的蒸煮、切鱼方式、醋饭调制等,每一个步骤都非常重要,咁样可以保证寿司嘅口感同风味。另外,餐厅嘅寿司都好注重创意,佢哋会使用唔同嘅食材同组合来创造出新口味,例如加入时令鲜鱼、等顾客可以品尝到唔同嘅风味同口感。炙烧三文鱼丼定食呢份定食包括咗小食带子裙边同埋面豉汤,所以性价比都好高,而且炙烧三文鱼嘅质素都好高,餐厅坚持使用当日新鲜食材,并会现场即时制作,确保食材嘅新鲜度同品质。厚切鳗鱼天妇罗小食呢份小食由大块嘅鳗鱼肉裹上面糊,再油炸成金黄色。鳗鱼肉厚切,肉质鲜嫩,口感丰富,而且外皮酥脆,真系好好食。牛肉稻庭乌冬呢份稻庭乌冬嘅性价比都好高。份量够多之余,食材都好

杂锦寿司盛合

炙烧三文鱼丼定食

厚切鳗鱼天妇罗小食

牛肉稻庭乌冬
呢份稻庭乌冬嘅性价比都好高。份量够多之余,食材都好新鲜。乌冬嘅口感好弹牙,整体真系令人回味无穷。

如果大家都钟意食日本美食嘅话,就唔可以错过呢间餐厅啦!