2017-10-25 104 浏览
今日同妈咪到第一城探亲戚, 探完就喺𠮶度揾饭食 ,见到呢间餐厅非常多人等候, 我谂应该水准都唔错, 就入咗去食午餐。 睇下餐牌,选择都好多,就随便叫咗自选尚点四式凉菜、砂锅津白、雪菜肉丝炒年糕,见餐厅而家仲有蟹粉菜式供应,系妈咪最爱,就叫咗个金黄蟹粉小笼包同金汤馄饨俾佢试吓。好快就上菜喇,我拣嘅四式凉菜系熏鱼、香煎素鹅、四喜烤麸、凉拌茄子。摆设很讨好,凉拌茄子酱汁味道调校到少少甜, 拌冰凉嘅茄子一齐吃,很开胃。四喜烤麸啲冬菇做得很滑,与烤麸一同炆得很入味。熏鱼炸过,内里很松软,但表面仍保持脆脆地,有别于市面上硬实的煄鱼。 至于香煎素鹅内里有冬菇,外皮煎得香脆而不油腻。金黄蟹粉小笼包小笼包包皮很薄,一咬肉汁四溢还带有阵阵蟹黄甘香。金汤馄饨馄饨皮很滑,内馅有蟹黄和猪肉,甘香味鲜美。金汤有紫菜 、蟹肉,蛋皮,特别又好味道。砂锅津白材料很多,与一般砂锅津白不同,除肉丸外, 仲有猪肚、鲩鱼、蛋饺……等,汤底非常浓郁。雪菜肉丝炒年糕软滑年糕俾浓浓酱汁包裹,加上炒得入味的雪菜和肉丝,非常惹味。这个午餐,令我和妈咪都非常满足。

金黄蟹粉小笼包
小笼包包皮很薄,一咬肉汁四溢还带有阵阵蟹黄甘香。

金汤馄饨

砂锅津白

雪菜肉丝炒年糕

这个午餐,令我和妈咪都非常满足。