2023-10-11
星期一“小犬”过后,下午返咗半日工,晚上约咗朋友去玛宝鲜晚餐。玛宝鲜系其中一位食家朋友介绍,睇佢脸书就知佢识饮识食,佢介绍得一定有返咁上下水准。我哋11人,以小菜主,记住倾计唔记得为美食留影,不过几款精选仍然有影低:《牛仔骨》牛骨仔,有黑椒味,不柴口,我同朋友最钟意食啲料头葱蒜,完煲上,食得出镬气十足。《炭烧蜜汁叉烧》睇图画已经觉得好靓,图文相符,叉烧属于厚切,少少㶶边,肉质松软,肥瘦均匀,加埋个蜜汁,果然系招牌。《咕噜肉》前面有好多咕噜肉好厚粉,但系呢度外壳够薄,同埋真系咕噜肉,唔系生炒排骨,啖啖肉,加上个汁亦都唔会太酸,好好味。《脆皮鸡》朋友点名叫,只唔算好大,但系真系皮脆肉嫩,好juicy,感觉好似细个去饮食嘅炸子鸡。《避风塘酿茄子》朋友话呢一款系小食,真系大大件嘅小食🤣茄子酿哗花胶,炸得香酥,加上炸香蒜,好有惊喜。《太极鸳鸯饭》又系另一个儿时回忆,以前家酒楼先有呢味。一边白汁鸡皇,另一边系蕃茄底,记得一碗饭要两样味道有哂,大大碟,味道刚刚好,酱汁误会过杰,好满足。#玛宝鲜 #中菜 #酒楼 #良朋欢聚#牛仔骨 #炭烧蜜汁叉烧 #咕噜肉#脆皮鸡 #避风塘酿茄子 #太极鸳鸯饭#foo
《牛仔骨》
《太极鸳鸯饭》
#玛宝鲜 #中菜 #酒楼 #良朋欢聚
#牛仔骨 #炭烧蜜汁叉烧 #咕噜肉
#脆皮鸡 #避风塘酿茄子 #太极鸳鸯饭
#food #foodporn #foodlovers #yummy #foodie #foodbubbles #yummyyummyfoodhk #hkig