2009-08-20
好友自远方返香港, 难得约出黎食饭, 决定一试系电视节目睇到既呢度!打电话book位时, 想问下佢有冇窗口位, 不过佢话窗口位系stool, 所以我就拣左舒服d既sofa位去到时的确见到有stool既, 不过窗口位都有唔系stool㖞...个刻有d俾人呃既感觉... 一入去就知呢度high class, 室内设计做到足, 而且用料非常讲究!不过亦都一开始就觉得服务态度唔算好...因为问左一次大堂reception路, 佢答到我野, 不过无咩笑容上到去living room话我订左位, waitress都唔算积极地开心招呼总觉得俾咁既价钱系度食野, 话晒都系客, 野食好味之余仲需要有服务支援, 呢点真系需要改善 一坐低就不断留意家具, 非常潮&贵! 花左唔少心思!睇餐牌见到High Tea & Low Tea, High Tea系西式, Low Tea系中式我地拣左High Tea我点左Chocolate Mint Truffle Tea朋友点左Rose Petal Tea先黎茶~放置就放得好好, 有一只长碟, 上面有黄糖&白糖crystal各2粒, 好精致! 茶壶茶杯都好靓, 仲附送一
个刻有d俾人呃既感觉...
不过亦都一开始就觉得服务态度唔算好...
一坐低就不断留意家具, 非常潮&贵! 花左唔少心思!
我地拣左High Tea
我点左Chocolate Mint Truffle Tea
朋友点左Rose Petal Tea
先黎茶~
茶壶茶杯都好靓, 仲附送一条长cookie, 应该系开心果, 好味!
Chocolate Mint Truffle Tea好得意~
闻落去真系有Chocolate Mint既味, 颜色同味道就其实同普通红茶好似...
朋友既Rose Petal Tea就好有玫瑰味~
饮左一杯茶之后, 我地都尝试落黄糖&白糖, 其实过程几好玩, 因为个crystal溶得好快, 而且中途用匙拎上黎, 好靓架~
好快High Tea就到!
真系有眼前一亮既感觉~~~
摆得好靓!!! 上下2层相隔地放左十几款糕点, 同样好精致!
有jelly, pudding, scone, sandwich, berries, 同埋几款搽scone既cream或jam
大部份都好好味, 味道有d甜, 个人认为太多甜, 亦太甜
不过整体上的确非常好味! 而且配合茶既味道, 中和少少, 感觉好d!
略为可惜系每款只得一件, 部份可以一分为2 share, 但有d share唔到, 就未能2个人都试晒
始终呢个tea set系for 2既, 我觉得呢方面可以考虑多d
不过就发生左d奇怪对答...
因为茶好得意, 问waitress有冇得买
初时佢答我得box set, 咁我灰左少少啦, 谂住一定好贵
不过仍然好有兴趣, 再问一次box set几钱
佢竟然答系display only!!
当刻有d怀疑佢系咪见我地咁既样唔似阔太, 所以就话系display费事烦.... = =