2019-02-11 190 浏览
今日同左朋友去牛阵食寿喜烧,之前都同朋友推荐过食寿喜烧一定系去牛阵,因为佢哋嘅食法系最正宗嘅. 去到之后我哋试咗佢哋嘅和牛套餐,牛,火锅配料同埋Haagen-Dazs雪糕都系任食,饮品又系任饮,可以尽情食餐饱.坐低之后店员会好详细咁讲解正寿喜烧嘅食法,首先将只鸡蛋打落只碗度打匀,之后再将佢哋准备嘅和牛脂肪,京䓤同埋洋葱一齐落锅煎香,煎到咁上下就可以落主角户口,和牛放落个锅度只要煎一阵就OK,之后记得要落佢的特制嘅寿起烧酱汁,再将煎好嘅和口加上啱啱打匀嘅蛋汁一齐食,口感简直一流. 酱汁既甘香加上香浓嘅肉味简直系绝配。个人比较钟意用呢一个食法到咁上下先至开始加汤,同其他配料,加咗佢哋冇味精嘅清汤同其他配料好似冬菇,烧豆腐,同菜之后就可以再加多啲寿喜烧酱汁继续,加咗堂之后可以品尝到另一种风味嘅食法,咁样先至系正宗嘅日本食法,特别推荐一种菜系羽衣甘蓝,佢同寿喜烧嘅酱汁十分之夹,最后记得要加埋个乌冬落去,每次我都食两个先够,弹牙既乌冬加上佢哋嘅酱汁,一流。最后记得留返少少肚去食埋佢哋嘅Haagen-Dazs雪糕,每次食完牛阵都非常之满足,正!

,特别推荐一种菜系羽衣甘蓝,佢同寿喜烧嘅酱汁十分之夹
,最后记得要加埋个乌冬落去,
每次我都食两个先够,弹牙既乌冬加上佢哋嘅酱汁,一流。
2019-01-28