2019-04-01
听朋友讲旺角开咗一间台湾黎嘅麻辣火锅舖,我同女朋友去完台湾之后就一直好挂住台湾嘅麻辣火锅,今日做完gym点都要去会一会佢。先点左一个招牌夫妻锅,即系鸳鸯锅,一边系麻辣令一边系酸菜白肉。经理话佢个麻辣汤底系熬制左12个钟头嘅牛骨汤,可以先饮一碗再打边炉,果然试咗一啖之后,就觉得麻香味浓,汤底本身仲有鸭血,佢嘅鸭血绝对拍得住台湾嘅口味,令人一试难忘。酸菜白肉锅就微微带有点酸味,用嚟解辣系一流。打得边炉又点可以唔叫牛肉呢,叫咗一份细嘅手切牛小排,估唔到都几大份,两个人食细食啲都食唔晒。牛小排唔太肥就最啱我同我女朋友食,而且肉味浓郁又有咬口,配合麻辣汤底真系一流。野生竹笙同冻豆腐放落个麻辣汤底度,吸尽麻辣汤底嘅精华,真系冇得输架。而且竹笙又够晒爽口,会令人食到唔停口。广岛生蚝一份有六只,全部都大大只,只要掌握得好时间渌得啱啱熟,就会食得出生蚝嘅鲜味,而且一啲都唔腥,食得出用料新鲜。个百香果鲜吉绿茶唔太甜,带有新鲜吉仔嘅微酸,如果唔食得辣嘅朋友用嚟解辣系一个唔错嘅选择。最后仲送咗一个芋圆蕃薯糖水,本来食到好饱嘅我哋都系谂住浅尝就算,但最后都系忍唔到口食晒因为真系好好味。总括来讲呢一间回头率绝对有
招牌夫妻锅
手切牛小排
野生竹笙
冻豆腐
广岛蚝
百香果鲜吉绿茶
芋圆蕃薯糖水
总括来讲呢一间回头率绝对有100分,好想快啲再叫多啲朋友一齐食多啲唔同嘅嘢食。
拍青瓜云耳