2017-08-07 584 浏览
已经好一段时间没有去旺角女人街食饭了。今日同几个友人去了久违了的首尔韩国餐厅。地址唔难揾,就在女人街第三段,山东街同豉油街中间。记得以前试过佢个铁板烧味道印想唔错,今次就叫左个泡菜铁板烧重温一下。 我拣左烤肉,即系泡菜炒烤肉铁板烧,午市套餐 $44,包餐汤和餐饮。一上台就闻到个铁板香气扑鼻。泡菜炒烤肉的味道浓烈刺鼻,很香很有镬气的味道。因为铁板很热,泡菜的辣汁在热辣辣的铁板上弹下弹下,卖相很吸引!食落去觉得泡菜同烤肉味道几夹,泡菜酸酸辣辣的,烤肉味道也可口很惹味,炒埋一齐味道又香又辣又醒胃。铁板上的泡菜汁同饭捞埋一齐也很好味,很好𩠌饭,平时唔多食饭的我把所有饭食光光了!难得的是味道同我之前食的没多大差别,水准能够keep得到 !如果烤肉(即糸猪肉)唔啱食,可以拣鸡肉(同价)或者牛肉粒(加4蚊). 因为天气热, 朋友话唔想食热野,所以佢叫左个韩式牛肉拌饭,  午市套餐 $43,包餐汤和餐饮.  个饭是暖暖的, 配菜就是凉凉的. 我见附近几台都有人叫伴饭, 觉得都应该唔错. 上台个刻觉得卖相都唔错, 底部系饭上面铺满配菜和牛肉粒, 感觉很丰富! 牛肉粒分量很多下, 起码有十五粒牛肉粒!

因为天气热, 朋友话唔想食热野,所以佢叫左个韩式牛肉拌饭,  午市套餐 $43,包餐汤和餐饮.  个饭是暖暖的, 配菜就是凉凉的. 我见附近几台都有人叫伴饭, 觉得都应该唔错. 上台个刻觉得卖相都唔错, 底部系饭上面铺满配菜和牛肉粒, 感觉很丰富! 牛肉粒分量很多下, 起码有十五粒牛肉粒!  配菜有青瓜丝, 粟米粒, 韩式粉丝, 韩式腌青瓜, 木鱼丝. 另外有一碗伴饭汁. 拌饭顾名思义是捞饭, 友人很快就将拌饭汁倒入饭内连牛肉连配菜mix埋一齐,佢话味道唔错,夏天食一流,唔怪得附近几台都有叫拌饭啦!  仲有, 原来拣牛肉先要加4蚊, 即系, 如果叫韩式烤肉或鸡肉拌饭, 午市套餐只是 $39 连埋餐汤和餐饮, 好抵食!

另外个男仔朋友中意食炒饭, 就叫泡菜大虾炒饭, 午市套餐系 $50, 都唔贵呀. 个饭炒出来都好香, 有镬气, 似系即炒热辣辣出晒烟. 大虾都算几大只, 有五只. 朋友话d虾肉质唔错几弹牙. 个饭落左鸡蛋, 粟米同埋烤肉炒, 加埋泡菜同虾, 材料丰富,口感一流!

另外一题个餐汤, 只有一款:豆腐萝卜蛋花汤, 呢个汤都唔错呀, 清清地, 又有豆腐同蛋, 觉得几健康!

餐饮如果叫热的就免费, 冻饮就加$2, 汽水罐装加$5.  我地叫左冰红茶, 冻柠茶, 冻咖啡。  食韩国料理辣野当然要配冻饮啦!

虽然天气都几热, 幸好餐厅冷气都够冻, 所以热食都无问题.  此餐厅的食物质素不错keep到, 服务正常,价钱相宜,我应该会继续帮衬!
泡菜炒烤肉铁板烧
豆腐萝卜蛋花汤