2013-12-22
上星期, 一行6人去威记食海鲜, 食得好开心. 鱼, 虾, 蟹, 样样齐, 平均每人只是百多元, 真是平靓正之选.我们食了:1) 豉油王虾~豉油不太甜, 又唔太咸, 可以食到虾的鲜味2) 苦瓜炆油追~这个超水准, 油追十分肥美, 不太多骨, 而且苦瓜索晒D油追的鲜味, 好味到不得了.3) 椒盐鲜鱿~个皮上得厚薄刚刚好, 炸得香日, 又唔会炸到鲜鱿干晒, 仲可以食到鲜鱿本身的味道4) 蒸石蟹~老板说是本地石蟹, 蟹细细只, 但好好肉. 味道比出面食的蟹更浓味, 更甜, 令人回味无奈穷. 5) 炒菜~味道一般, 合格! (忙记影相)食完老板娘还送上甜品, 很涡心! 谢谢! 小店的人情味, 是在市区的食肆找不到的. 南丫岛空气好好, 有机会一定会再去.
我们食了:
1) 豉油王虾~豉油不太甜, 又唔太咸, 可以食到虾的鲜味 2) 苦瓜炆油追~这个超水准, 油追十分肥美, 不太多骨, 而且苦瓜索晒D油追的鲜味, 好味到不得了. 3) 椒盐鲜鱿~个皮上得厚薄刚刚好, 炸得香日, 又唔会炸到鲜鱿干晒, 仲可以食到鲜鱿本身的味道 4) 蒸石蟹~老板说是本地石蟹, 蟹细细只, 但好好肉. 味道比出面食的蟹更浓味, 更甜, 令人回味无奈穷. 5) 炒菜~味道一般, 合格! (忙记影相)
南丫岛空气好好, 有机会一定会再去.
题外话/补充资料:
顺带一提, 这间店还有自家制的凉茶 好似 $22枝, 个人觉得真材实料, 饮落有凉茶味, 味道比X福堂好得多.