2009-10-16 164 浏览
自从王经理话要食百日斋后,几乎每个星期,我地两个都会四处找寻好味嘅斋菜馆。是日又o黎到铜锣湾,今次决定唔去我地近期嘅饭堂~紫来坊,一于试吓第二间,有比较先有进步嘛!但今次呢间,其实王经理已经o黎过好多次,响未发掘紫来坊之前,佢话呢间系佢觉得最好味嘅斋菜馆!王经理平时o黎呢间一定会叫金瓜饭同芝士鲔鱼多士,佢话好好味。但今次我地决定试新嘢:美极烧豆腐~讲真就唔系点食得出系美极汁,但味道甜甜地,都几得意!不得不赞佢地个炸豆腐,皮脆内软,个皮厚薄适中,炸得香脆而不油腻,里面嘅豆腐依然滑到不得了,真系好想知佢地点将旧咁滑嘅豆腐攞去炸大红乳猪件(跟自制挂包)~呢道菜系我见Openrice有好多人赞,所以坚持要试嘅!果然无拣错,简直系超级好食!素乳猪嘅皮竟然可以整到同真乳猪嘅有八九成似,加埋乳猪酱同爽脆嘅青瓜,夹响件好软滑嘅挂包里面,真系唔讲都唔知系食紧斋!瑶柱福建炒饭~味道同真嘅福建炒饭无分别,瑶柱丝以金菇代替,素虾一样做到有弹性,素肉有午餐肉嘅味道,好味!木瓜雪耳糖水(免费)~不太甜,不错!整体o黎讲,几样菜嘅味道都好好!相比之下,反而觉得紫来坊好似较多味精,食完会好口渴!不过两间其实都好味,各

木瓜雪耳糖水(免费)~不太甜,不错!

整体o黎讲,几样菜嘅味道都好好!相比之下,反而觉得紫来坊好似较多味精,食完会好口渴!不过两间其实都好味,各有特色,我都会继续帮衬!
大红乳猪件
自制挂包