2017-01-05 4042 浏览
终于嚟到农历最后一个月,同大口仔去呢度食个斋先。睇地点好似普普通通咁,但睇Openrice入面嘅相佢又唔似系普通㖞!原来呢度系银杏馆集团嘅其中一间餐厅,主打环球Fusion精致素食,而大部分蔬菜、水果及香草系来自银杏馆辖下嘅「乐活有机农庄」。食物由冬荫功、寿司、泡饭、台式素肉燥饭、汉堡、意粉、连墨西哥卷都有,够晒fusion有创意西洋菜甘笋汤餐厅设有自助水吧,午餐+$5可以无限次饮咖啡、奶茶、柠檬茶及柠檬水。仲有是日例汤系任饮㗎,个大锅入面充满西洋菜及甘笋,劲足料,味道天然清甜,完全冇味精,忍唔住一口气饮咗3碗!唔系觉得唔好意思嘅话,其实想继续再饮!杂菌干烧伊面 ($48)卖相普通啦,杂菌唔够多,汁欠奉;伊面柔软,但未够干身,比较普通焗猪扒饭除咗猪扒系素之外,成道菜都做得似模似样。素猪扒上面舖满晒茄酱,下面唔系蛋炒饭,但应该系炒过嘅饭,有少少焦嘅口感;但个酱偏酸,酸到而家打食评𠮶阵个口都酸酸哋!素猪扒香酥脆口,入面嫩滑而且真系有𠮶种纤维嘅口感,同真嘅猪扒真系好相似外卖咗个红枣cheesecake返屋企食,不过冇影相。但只系最顶𠮶层系红枣,而且仲要冇红枣味;芝士味道冇乜,而且旧蛋糕嘅质感

西洋菜甘笋汤
杂菌干烧伊面 ($48)

杂菌干烧伊面

焗猪扒饭
外卖咗个红枣cheesecake返屋企食,不过冇影相。但只系最顶𠮶层系红枣,而且仲要冇红枣味;芝士味道冇乜,而且旧蛋糕嘅质感较轻,钟意食浓cheesecake嘅朋友都唔洗试了。但总括嚟讲我几欣赏呢度,素食种类多元化,例汤又无得顶啦,长者员工又非常友善有礼貌,同大口仔度过一个愉快嘅lunch
2016-12-29