2021-05-08
成日去旺中都见到好多人排队买Nuttea,但因为我好懒唔想排队,所以次次都系经过望两眼就走咗。前两日去咗Megabox𠮶边,见到附近有nuttea又唔使点排队,即刻同家姐一人买咗一杯嚟饮!🍓粉红莓好坚果奶盖茶因为最近家姐减紧肥,所以佢嗌咗走甜。店员同我地讲走甜嘅话味道会偏酸,我饮咗奶盖下面啲沙冰几啖,味道真系偏酸, 不过果香味好重。虽然走甜系健康啲,但对唔太饮得酸嘢嘅我嚟讲真系好酸,我都系钟意饮落甜甜地嘅饮品!不过因为家姐好钟意酸嘢,所以佢就话杯茶酸度啱啱好,佢劲钟意!饮咗一半之后我就建议家姐将奶盖同沙冰捞埋一齐。捞埋一齐之后我觉得好饮好多,除咗饮落冇咁酸之余,仲可以同一时间饮到士多啤梨果香味同奶盖嘅奶香味&坚果味!🍫伯爵朱古力坚果奶盖茶店员建议我地嗌微糖少冰,但我地最后嗌咗微糖常温。店员喺奶盖上面洒左劲多朱古力粉,超吸引!饮第一啖奶盖嘅时候真系觉得好特别,因为以前饮开嘅奶盖都系得奶味同埋芝士味,但今次呢杯饮品嘅奶盖有埋坚果味!本身有啲担心坚果味太重,但饮落发现坚果同奶盖嘅味好match,味道好均匀。茶底系伯爵茶,饮落好清新。将奶盖同伯爵茶捞埋就好似朱古力奶咁,我觉得捞埋饮好味过分开饮
🍓粉红莓好坚果奶盖茶
🍫伯爵朱古力坚果奶盖茶
店员建议我地嗌微糖少冰,但我地最后嗌咗微糖常温。店员喺奶盖上面洒左劲多朱古力粉,超吸引!饮第一啖奶盖嘅时候真系觉得好特别,因为以前饮开嘅奶盖都系得奶味同埋芝士味,但今次呢杯饮品嘅奶盖有埋坚果味!本身有啲担心坚果味太重,但饮落发现坚果同奶盖嘅味好match,味道好均匀。茶底系伯爵茶,饮落好清新。将奶盖同伯爵茶捞埋就好似朱古力奶咁,我觉得捞埋饮好味过分开饮!