2024-04-22 516 浏览
近排因为一啲原因多咗选择素食,然后先至发现香港嘅素食选择真系好少,一系就好贵,一系就系好传统嘅中式素食,再唔系就系沙律𠮶啲。今次嚟到工业区荔枝角,估唔到都有素食可以选择,香港工业中心本来系批发为主,但原来地库系有一个小型嘅美食广场,虽然格局好似有啲奇怪,喺个小小嘅路口行落去,但系落到去发现都几企理,素食嘅空间好干净整齐。因为我系晚餐时间嚟,可以选择食套餐,先有一个中式汤水,冇谂过唔用肉都可以煲得好鲜甜,然后选择叉烧黑松露炒蛋,仲有一个系咕噜肉,配衬红米饭,成个餐份量啱啱好。千祈唔好觉得素食就一定好清淡,我好钟意个蜜汁叉烧,佢系用咗柚子蜜,我觉得同猪肉叉烧去比较嘅话,其实呢个仲好食,起码唔使担心啲叉烧太肥有肥膏。松露炒蛋都做得好,另外咕噜肉我觉得真系唔讲唔知佢系素,酸酸甜甜好开胃。几十蚊一个晚餐,性价比都算唔错,我见到午餐嘅两𩠌饭仲吸引仲平,喺附近做嘢嘅人有机会过嚟试吓!