2021-11-08 873 浏览
观塘出名多美食,前几日男朋友带咗我去食一间隐世打冷,整体超正,真系要bookmark! 铺头都几近地铁站,行5分钟唔洗就到,夜晚七点左右去到已经好旺场,餐厅地方阔落环境干净,菜色多样有唔同嘅海鲜,潮州打冷小菜,镬气小炒可以选择。我哋一于叫多几样嚟食。蚝饼: 好大份好抵食,炸到好酥脆,入面蚝仔数量都好多,每粒大大粒,可惜我同男朋友都唔饮酒嘅,如果唔系用嚟送酒真系一流。乳鸽:红烧乳鸽切开左4件,外皮脆卜卜,又香又多汁,肉质仲好鲜嫩,为咗呢个乳鸽我哋仲叫多碗饭。蒜蓉粉丝蒸蛏子:我哋前后嗌咗两次因为真系太好食啦,调味刚刚好,好重蒜味,粉丝索晒汁,好浓味好正。 蛏子蒸到啱啱好,钟意食海鲜嘅我真系停唔到呀,差啲要嗌埋第三次。蒜蓉蒸元贝:元贝上面有好多粉丝,超大粒,好嫩仲食到一丝丝嘅口感椒盐墨鱼咀:同样地系好大份,多到数唔到有几多粒喇,外皮包住薄薄嘅炸衣,椒盐味好突出,够晒惹味,墨鱼嘴就够晒烟韧但唔会好难咬,同样如果用嚟送酒就真系一流。雪梨茶:因为食得太多煎炸嘢,要叫杯黎饮下,雪梨茶香甜清新 ,好有家的感觉。食完仲有甜品送,系椰汁马豆糕,食落香甜又滑溜👍🏻👍🏻

蚝饼:

乳鸽:

蒜蓉粉丝蒸蛏子:

蒜蓉蒸元贝:
元贝上面有好多粉丝,超大粒,好嫩仲食到一丝丝嘅口感

椒盐墨鱼咀:

雪梨茶:

食完仲有甜品送,系椰汁马豆糕,食落香甜又滑溜👍🏻👍🏻

2021-11-04
  • 蒜蓉粉丝蒸蛏子