2021-03-19 1007 浏览
平时食泰国菜通常都系去九龙城,贪佢成个小泰国咁够晒集中,不过今日就去到大角咀寻找另一间富有特色嘅泰国餐厅,名叫泰嘟嘟。呢度店名叫泰嘟嘟,其实当你睇埋佢嘅英文名Thai Tuk Tuk之后,就知道原来佢其实系讲紧我哋去泰国通街都见到嘅「笃笃」,所以店内嘅装修都带有好似泰国笃笃车咁嘅设计,玩味十足!食物方面其实都系一般泰国餐厅唔难食到嘅菜式,不过就加多咗点点心思,所以卖相就同一般嘅泰国菜有啲分别。女店员好友善又有礼貌,仲介绍咗几款私心推介俾我哋,我哋就一于跟佢揾食!首先就系呢个泰式生海虾刺身,佢嘅卖相真系攞满分,每只生虾都独立用shooter杯送上,分别用上红色同绿色嘅泰式辣汁,成杯cocktail咁,食嘅时候可以将生虾放进杯内满满嘅辣汁沐浴一番,因为系独立嘅辣汁,所以再点汁都冇问题,绝对干净卫生。生虾非常爽口弹牙,鲜味十足,真系会食上瘾!小食拼盘有虾饼、春卷、鸡翼、串烧猪、鸡各一串,我一向钟情于虾饼,所以都有啲要求,依度嘅虾饼够弹牙亦都大大件,另外串烧都唔错,点埋沙嗲好好味,其余嘅鸡翼同春卷就不算好惊艳,但仍属于正常水平。炭烧猪颈肉又系另一杰作,未试过食猪颈肉系用个小火炉㷫住咁上枱,可以
泰式生海虾
小食拼盘
炭烧猪颈肉又系另一杰作,未试过食猪颈肉系用个小火炉㷫住咁上枱,可以keep住微暖温度嘅猪颈肉特别可口,爽口嘅猪颈肉基本上唔使点酱汁都已经好好味。
炭烧猪颈肉
泰式蚝仔炒蛋嘅蚝仔其实都好大只,而且份量亦好多,所以其实每一啖都可以食到一至两只蚝仔,真系抵食夹大件!
泰式铁板蚝仔炒蛋
另外呢个黄咖喱面包软壳蟹真系好受欢迎,我见现场好多枱食客都有点呢个,就知一定好食,而我觉得整份菜式入面最好食嘅其实系个面包,因为佢真系外脆内软,沾埋黄咖喱一齐食真系正到不得了,虽然食完超饱,但系我真系用面包抹埋只碟咁食!当然,其实主角软壳蟹亦都好好味,上面亦有少量红黄绿椒做配菜,可以平衡返油腻感。
招牌焗黄咖喱面包软壳蟹
食泰国菜当然要配返支泰国啤酒,除咗香港人熟悉嘅泰象啤(右)之外,原来星霞啤酒(左)味道更加香,大家下次有机会一定要试试!
泰国啤酒
估唔到原来喺大角咀都有一间咁高质嘅泰国菜,而且呢度环境够晒舒服,配合埋平民大众化嘅价钱,真系好值得再嚟帮衬!
泰式生海虾
小食拼盘