2017-06-28
我唔系喺湾仔返工,不过间唔时工作不太忙就过去湾仔食lunch, 平时去开华星,泰国菜之类,今次因为要去湾仔298买野过左时间,就走去IVE附近揾野食。去到活道经过一间新开煎饼店,见到几位食客排队买野,于是决定一试。店子不算大,只见店员们不停煎饼,手势好熟练,几分钟已煎好一个饼。我点左一份北京烤鸭煎饼,不用等太久已经攞到。一拎上手,个饼热辣辣,一望真系唔只小食咁简单,份量十足,内里鸭,配菜同酱汁比例恰到好处,闻到香喷喷既烤鸭味,红萝卜丝同青瓜丝菜放既份量刚刚好,薄脆新鲜做仲好香好脆,虽然酱汁本身好浓,不过咁样夹就令到淡同浓既材料混和一齐,饼皮初初谂以为系全脆既,不过后来发觉佢既饼皮食上去既感觉系复杂既,软中有少少脆,厚薄适中,唔系一味卖抵食夹大件就整d又厚又柴皮既饼或者薄到无感觉𠮶种,可感受到佢地不是只为卖野马虎去做。真系好好味,仲有叫左樽酸梅汁,甜度啱啱好,饮左觉得开胃,食饼时侯唔会觉得滞!听讲呢款煎饼系北京,山东一带盛行,不过我无食过当地既,唔识咁比较,不过以材料,食入口感觉我觉得感觉良好。佢地仲有黑白墨鱼煎饼,同蛋包流心芝士薯饼都好出名,一定会再试。