2024-12-06 0 浏览
今日同朋友嚟到旺角既令和居酒屋,想食日本野,果然冇令我失望!😍首先叫咗香箱蟹粥 ($148),粥底滑溜,蟹肉鲜甜,再加上南瓜嘅鲜甜,整体味道清新,食落去好舒服,真系一碗暖心嘅美味!🥣🦀接住就试咗石烧澳洲和牛($118),牛肉嫩滑多汁,店员即场为我哋烧,石烧嘅方式令肉味更加浓郁,每一口都令人陶醉!🔥🐮然后系清酒杂菌蚝锅 ($98),喺社交媒体打卡,就可以享受呢个优惠价,锅内嘅海鲜同蘑菇都好新鲜,清酒嘅香味提升咗整个汤底嘅层次,食完好满足!🍲🍄我们仲追加咗A4和牛 ($98)放入个锅度煮,再一次证明咗和牛嘅魅力,肉质滑腍,真系食得人心满意足!🤤然后试咗三文鱼爆丼 ($128),三文鱼切得厚厚大粒,搭配上酱汁同米饭,色香味俱全,简直唔想停口!🍣🍚当然唔可以唔试佢哋嘅串烧,盐烧鸡翼($28) 同 盐烧鸡软骨 ($25),两款鸡肉都好入味,盐烧嘅方式令肉质保持鲜嫩,咬下去好满足!🍗另外仲有金菇肥牛卷 ($30) ,金菇同肥牛嘅组合真系绝配,食落去好香!🤩最后,**杂锦海鲜沙律** ($88) 同 **鱿鱼一夜干** ($88) 都值得一试,沙律清新脆口,用啲Wasabi汁嚟捞,辣辣地几刺激,鱿鱼

最后,**杂锦海鲜沙律** ($88) 同 **鱿鱼一夜干** ($88) 都值得一试,沙律清新脆口,用啲Wasabi汁嚟捞,辣辣地几刺激,鱿鱼则系咸香可口,唔会腻!🥗🦑

我哋仲叫咗几杯饮品,威士忌梳打highball有成排柠檬,应该成三个柠檬咁多,好有特色。另外有一杯特浓桃酒,超级浓郁,好似饮果汁咁好味。

整体嚟讲,令和居酒屋嘅菜式质素高,味道出色,环境舒适,非常值得推荐!下次一定要再来!👍

📍 令和居酒屋 (旺角)
旺角洗衣街111-127号建煌华厦2期地舖

#香港美食 #香港必食 #hkfoodie #hkfood #hkfoodblogger #hkfoodlover #hkfoodpic #hkfoodie #hkfoodies #foodblogger #berryfoodie #berry旺角 #令和居酒屋 #日本菜 #餐厅