2020-06-09
今日我真系好开心!老板请我去铜锣湾食高级日本料理! 咁样讲,我通常食日本嘢都系喺𠮶啲连锁式回转寿司𠮶啲𠮶度食,我真系冇去过铜锣湾啲舖头度食日本嘢嘅。见呢间餐厅装修都几靓,我唔知似唔似日本嘅餐厅,因为我未去过日本盐烧鸡翼,喜剧演艺大师,周星驰都讲过「烧鸡翼,我钟意食」 我都好钟意食烧鸡翼,一客有三件,皮烧到脆卜卜,肉系好嫩滑,仲好有鲜味! 我今日先知,原来日本嘅烧鸡翼,同我就去BBQ嘅烧鸡翼味道系完全唔同。盐烧牛小排,大大件牛肉好有肉味,烧得好香口, 味道同我平时食开嘅完全不同, 呢个烧牛扒实在太好食。纳豆营养丼,我从来未食过纳豆,只系喺日剧里面听过,所以既然我老板请我食,我就决定试下呢个,呢个营养井系纳豆加埋鱼生煮成,鱼生就系三文鱼、油甘、吞拿鱼,加埋纳豆捞埋啲饭嚟食都系好好味。纳豆嘅咩其实真系好特别我都唔识得去形容,但系都几得意几好味。