2017-08-04 57 浏览
喺旺角区有唔少泰菜选择,不同档次都有,但一般都唔会话坐得太舒适,今次喺【泰屋】相对而言较阔落同新净。跟三位朋友一同晚餐,我地就冇点套餐,全部都系单点,最终得出价钱同点个四人餐差不多,但又可以点到自己想食嘅菜式。我地点左几款小食、饭、串烧等热门食品。【泰式炸虾饼】:一共有四个,切成一半,虾饼唔会炸得太干身,食落有虾味,虽然称唔上非常弹牙,但都有起胶感觉。【马拉盏炒椰菜苗】:椰菜苗同平时食开嘅比较起上黎比较大棵,味道略略偏咸,但都算好食,又够锅气。【冬阴公鲜虾炒饭】:冬阴公味道唔算太强烈,饭都炒得几干身,配料唔算好多,但有两只大虾搭够,卖相吸引,味道可口。【串烧沙嗲 - 牛、鸡】:牛肉、鸡肉各三串,食落惹味,肉质唔会太老太韧,个人倾向多沙嗲汁淋喺面头,略嫌呢份就比较少,多啲会好食啲。【青柠鲜鱼炉 - 乌头】:全晚大家一致赞好,青柠带出鱼鲜味,加上香茅、泰式辣椒,食落酸酸辣辣,非常开胃。另外,鱼肉都渗入唔少汤汁,一啖又一啖停唔到口。可选择炉鱼或乌头,我地拣左后者,乌头鱼骨唔多,而且啖啖肉,鱼肉多,连唔食鱼嘅朋友都食左好多,汤都饮埋。【香茅烧鸡 - 半只】:由于得半只,鸡嘅份量唔多,每人都系分

我地点左几款小食、饭、串烧等热门食品。

【香茅烧鸡 - 半只】:由于得半只,鸡嘅份量唔多,每人都系分到两件左右。味道不俗,用上泰式腌料制成,烧得香口,但鸡皮可以再烧得脆啲。

【蒜茸包】:一共四大片,牛油、蒜茸均匀搽满整块面包,食落脆口,蒜茸味又够香,大家都几满意。

饮品方面点左【椰汁冰】、【芒果沙冰】、【阿华田沙冰】、【椰汁沙冰】,整体黎讲,都唔会话太甜,沙冰打得够碎,价钱正常。

四个人除番开每人二百零蚊都系合理的价钱,喺旺角区黎讲,都算系一个唔错嘅选择,因此晚市都有唔少客人。

2017-08-02