招聘中
$17,000+
月薪
$18,000+
月薪
更多好工 (5)
2017-06-26 234 浏览
今日个fd生日 同佢系科学馆行完然后呢排又想食牛肉面 又醒起附近有间台式牛肉面店 就心思思想试下系门口睇完餐牌 觉得都唔算贵 就入去试啦个装修唔错 虽然系地下舖 但用左玻璃 睇到地面少少 营造大d既空间感但d waiter会系咁收野 有d赶客feel我地要左招牌红烧牛肉面($58) 红烧牛筋腩面($58) 芝士盐酥鸡($40) 仲加左杯 巨峰提子梳打(跟餐+$16/单叫~$28) ) (事关我fd劲钟意巨峰提子味haha首先就系 招牌红烧牛肉面~原本上到黎 得三旧牛肉 都觉得有d唔抵好彩有叫到 红烧牛筋腩面 就一定明点解啦其实两个面既汤底 味道系一样既浓味得黎唔太漏而呢个面既面质 好弹牙好爽口 真心正咁多位食过牛肉面既人应该知 点解台湾牛肉面值得食 就系佢d牛肉既口感软身 令人食落去既 系满满既幸福呀~今次呢间店系冇令我失望架!佢d牛肉就做到好松软既感觉啦筋唔太多 同肉既比例岩岩好而点解我话要叫埋牛筋腩呢就系 佢地对比起黎 会系好唔同既感觉!牛筋淋身 就众所周知啦而牛腩 就会比教韧啦 要花多d既牙力先吞到牛肉就系介乎两者中间 甚至比佢地好食更多! 既有牛肉既粗肉质 又保持到筋个种
今日个fd生日 同佢系科学馆行完

系门口睇完餐牌 觉得都唔算贵 就入去试啦

但d waiter会系咁收野 有d赶客feel

我地要左
招牌红烧牛肉面($58)
红烧牛筋腩面($58)
芝士盐酥鸡($40)
仲加左杯 巨峰提子梳打(跟餐+$16/单叫~$28) )
(事关我fd劲钟意巨峰提子味haha

首先就系 招牌红烧牛肉面~
原本上到黎 得三旧牛肉 都觉得有d唔抵
好彩有叫到 红烧牛筋腩面
就一定明点解啦

其实两个面既汤底 味道系一样既
浓味得黎唔太漏
而呢个面既面质 好弹牙好爽口 真心正

今次呢间店系冇令我失望架!
佢d牛肉就做到好松软既感觉啦
筋唔太多 同肉既比例岩岩好
而点解我话要叫埋牛筋腩呢
就系 佢地对比起黎 会系好唔同既感觉!
牛筋淋身 就众所周知啦
而牛腩 就会比教韧啦 要花多d既牙力先吞到
牛肉就系介乎两者中间 甚至比佢地好食更多! 既有牛肉既粗肉质 又保持到筋个种既软绵绵口感 系咪听到都觉得好正呢~
所以 大家下次试 我就建议你地拣牛肉面啦
或者好似我地叫两款咁share食 就有得对比下啦~
但的确 佢既牛筋腩 相比之下就真系普通啦

唔知原味系味咁正呢 如果咸度保持就应该唔错
佢d芝士酱系淋左系上面既 所以食唔到原味
但d芝士酱都好够味 浓香又creamy
(可能食得韩国鸡太多 爱上左芝士酱xd
我fd教我成旧摆落口食 wa个口感系冇得顶既 芝士既浓香出晒黎呀~

至于杯巨峰提子梳打 我就唔系饮品专家
饮左两啖 同平时饮开餐厅个d不相伯仲啦
佢有d椰果系入面 有d咬口咁
但见我fd饮得几滋味 应该都唔错挂haha

总括黎讲 牛肉面系必试呀!!
就系一句咁简单xd
招牌红烧牛肉面