2013-11-02 1955 浏览
今日相識了近十載的中學老友由英國回港, 所以我地幾個人第一時間相約一起聚聚舊.   呢間餐廳近西菁街, 設有室外和室內座位, 燈光昏暗、 裝飾精緻, 整間店鋪都充滿著浪漫氣息!  而且附近係學校和較少人流的行人路, 所以就算選擇室內和室外的座位都十分舒適, 唔會太嘈雜,傾計談話亦都感覺好舒服.這間餐廳最好是沒有特定set dinner.  只要在餐牌上看到任何喜愛的Main Course+$58 就可以轉成set dinner,  所以今晚幾個人一齊share dinner.  今晚大家一起點了"海鮮墨魚汁意大利飯"、"香草伏特加鮮大蝦螺絲粉"、"巴拿馬火腿鮮茄Pizza"。頭盤: 脆脆麵包條、蒜蓉包 和 甜餐包一開始上了頭盤, 包括有脆脆麵包條、蒜蓉包和甜餐包.  餐廳員工好體貼地為我們倒出意大利黑醋和橄欖油, 用黎沾脆脆麵包條、蒜蓉包和甜餐包令到味道更添美味和特別開胃.  脆脆麵包條勁脆口, 甜餐包沒有太大特別, 3款頭盤中最特別最好味係蒜蓉包, 蒜蓉包焗到夠火喉, 十分香脆, 味道咸咸地帶有蒜蓉香味, 味道一流.  餐湯: 意大利黑松露雜菌湯 和 意大利雜菜湯餐湯有兩款選擇包括有

頭盤: 脆脆麵包條、蒜蓉包 和 甜餐包
頭盤
意大利橄欖油和黑醋
餐湯: 意大利黑松露雜菌湯 和 意大利雜菜湯
餐湯有兩款選擇包括有意大利黑松露雜菌湯和意大利雜菜湯.  我選擇了意大利黑松露雜菌湯, 飲每一啖湯都散發出好香好濃的雜菌味道, 加上有少許黑椒味道配襯, 令味道份外更香更惹味, 非常好味.
前菜: 冰鎮田螺、牛肉沙律和雜菜沙律
前菜有3款選擇, 我地每款各點了一款包括有冰鎮田螺、牛肉沙律和雜菜沙律.  冰鎮田螺的肉都很厚和大隻, 味道清清甜甜沾少少醋變成了另一種層次.  牛肉沙律的牛肉薄切放在沙律面上, 牛肉一點兒也不油膩, 咬落去肉質煙煙靭靭, 配襯清新爽口鮮菜沙律味道很好.  最後一款是雜菜沙律, 裡面有楊桃果肉、 鮮蕃茄、青瓜、雜菜等等, 配了一些醋和沙律醬, 味道酸酸甜甜都很特別和很開胃醒神.
前菜: 田螺
鮮帶子大蝦墨魚汁意大利飯

大大粒彈牙的新鮮帶子和已經剝了殼爽口又彈牙的大蝦一起, 再配襯了非常 creamy的墨魚汁意大利飯好好味.
巴拿馬火腿蕃茄Pizza

Pizza 底部烘焙到脆卜卜, Parma Ham與新鮮蕃茄一起吃, 份外更鮮甜.  Parma Ham鹹淡度適中和新鮮蕃茄一起配襯, 簡直是絕佳組合.  而且Pizza上被一層香濃芝士覆蓋著, 份外更惹味更好味.
香草伏特加鮮大蝦螺絲粉

新鮮鮮大蝦肉質十分彈牙又爽口, 而醬汁方面伏特加不會過份濃烈、不會蓋過鮮蝦味, 加埋香濃蕃茄汁, 這個主菜十分好好味.
2013-10-28
頭盤