2023-04-25 700 浏览
秘✨✨✨唔知大家有冇食过吉列牛呢?我就食过几次~早排去左佐敦,专程去试吓呢一间身边好多朋友推介嘅「秘」。两个人去食分别嗌咗一个板烧吉列牛同埋板烧安格斯牛。板烧吉列牛+晚市加配定食$108+$38呢款牛嘅外皮炸到脆卜卜,里面唔会被本身嘅吉列脆皮炸熟咗,里面都仲系生嘅~同埋佢啲牛本身都好新鲜,好重牛味,再加上佢哋本身腌好咗啲牛,所以真系好好味😋佢本身有提供酱油比客人不过我觉得啲牛味同埋本身腌好咗嘅味已经好足够,唔需要再额外点酱油都可以。晚市配定食会加佢哋嘅秘之饭素,枫糖流心蛋同埋樱花昆布汤。饭素嘅份量啱啱好,食到最后都仲会有饭素,唔会好少食咗一半就冇晒,枫糖流心蛋真系做到流心嘅效果,而且甜甜地咁,无论系放上返到食定系就咁食都好出众!不过个樱花昆布汤我自己就唔系好识欣赏啦🙈我觉得啲樱花味有少少怪同埋整体比较淡口,我甚至试吓加咗啲酱油落去个汤度🤣都拯救唔到,最后冇饮到碗汤。板烧安格斯牛+晚市加配定食 $108+$38两款牛其实都差唔多,一样咁新鲜,不过呢款牛就少咗吉列脆皮,同埋佢冇乜点腌过,所以呢款牛比较上系食牛嘅鲜味多啲,呢款牛都好好食😋晚市加配定食就同上面一样,我就唔重复讲啦。两者比较之下
秘✨✨✨
两个人去食分别嗌咗一个板烧吉列牛同埋板烧安格斯牛。

板烧吉列牛+晚市加配定食$108+$38

板烧安格斯牛+晚市加配定食 $108+$38

两者比较之下我自己比较喜欢板烧吉列牛,因为佢腌𠮶个牛做得好好,佢嘅腌制方式唔会令到牛失去左本身嘅鲜味之余,可以令佢嘅味道升华去另一个层次,而且呢款一年有烧完之后外脆内软,入口即溶嘅感觉真系冇得顶,牛嘅油份系烧完之后变得好香,然后放上啲饭都捞埋一齐食,一个字,正!🤤🤤

环境来讲间舖头铺面唔算大,坐落其实都有少少迫~不过店员嘅服务态度都几好,烧牛嘅时候冇晒牛脂都可以问佢哋攞,而且仲会定时定候帮我哋个火炉加炭精