2014-08-30
去完南生围出返元朗市已经5点几, 拖住疲惫既身躯, 要食返D 野recharge 返个人.一早念左呢间食西餐, 系西铁站行过黎大约10分钟左右.去到大约5:50分, 但佢开6点, 不过待应也好好的叫我地入去坐住等. 不过因为佢地7点已经fully booked, 所以7点前要交台.佢应该有2个铺位, 座位唔多, 我地坐个边得14个位. 另外个边应该都差唔多.佢有set dinner, 连餐汤或是日沙律同埋野饮. 不过其实佢主餐牌既所有主菜加$30都可以变餐. 最后我地叫左羊架 (紫苏蜜糖酱)跟粗薯条 ($148). 同黑松露牛肝菌意大利饭 ($98). 两个都加左$30 转餐, 一个跟餐汤, 一个跟沙律.先黎面包篮. 橙橙地色既面包好香, 外脆内软, 有微微的香草味, 配埋佢个酸酸地既沙律酱, 好醒胃. 面包都好香脆, 不过味道就一般.今日既汤系大蒜薯仔汤. 大蒜味就唔觉, 不过汤够浓亦有好多薯仔蓉. 而沙律smoked ham and corn. 沙律菜好新鲜, 上面有烟火腿粒 同粟米, 份量唔少, 而入面应该加左醋, 个味唔错。主菜先黎黑松露牛肝菌意大利饭 , 个饭好香菇菌味, 意
一早念左呢间食西餐, 系西铁站行过黎大约10分钟左右.
佢有set dinner, 连餐汤或是日沙律同埋野饮. 不过其实佢主餐牌既所有主菜加$30都可以变餐. 最后我地叫左羊架 (紫苏蜜糖酱)跟粗薯条 ($148). 同黑松露牛肝菌意大利饭 ($98). 两个都加左$30 转餐, 一个跟餐汤, 一个跟沙律. 先黎面包篮. 橙橙地色既面包好香, 外脆内软, 有微微的香草味, 配埋佢个酸酸地既沙律酱, 好醒胃. 面包都好香脆, 不过味道就一般. 今日既汤系大蒜薯仔汤. 大蒜味就唔觉, 不过汤够浓亦有好多薯仔蓉. 而沙律smoked ham and corn. 沙律菜好新鲜, 上面有烟火腿粒 同粟米, 份量唔少, 而入面应该加左醋, 个味唔错。 主菜先黎黑松露牛肝菌意大利饭 , 个饭好香菇菌味, 意大利饭既口感唔错, 刚刚食既时候咸味觉得刚好, 不过再食多几啖就觉得味浓左d. 可能个饭都系湿左d. 汁太多, 易腻. 羊架叫左7成熟, 出到黎都算差唔多, 而且煎得香口, 肉质算松软带有微微膻香. 肥油唔多, 有4件, 羊架黎讲呢个都算有好多肉食到. 而佢个紫苏蜜糖酱好好食. 甜甜地, 去左羊架既油腻感. 点薯条都好好味, 最后我地食晒个酱.
餐茶叫个涷朱古力. 卖相同味道都好好. 朱古力味够浓, 唔会太重奶味. 呢柸好味既涷朱把今日既元朗之旅划上完美句号.