2020-04-24
今日友人载 P san 同我一齐黎到大角咀揾食, 本来想食另一间, 但因为疫情关系, 𠮶间餐厅只做外卖, 所以转咗嚟喱间试吓。喺餐厅门口拎飞仔, 等咗大约 15 分钟就有位, 入去之前, 店员用探热器帮我地量体温, 再为我地带位。 餐厅用屏风隔开每张枱, 枱与枱之间距离亦很宽阔, 坐得一啲都唔迫夹。坐低咗, 我同 P san 每人点咗一个晚餐, 一个马拉肉骨茶套餐, 一个满堂椰浆饭拼盘, 一杯红豆冰同一杯三色奶茶, 我哋仲同友人点咗 8 串串烧同一个咖央多士 share 食。首先嚟嘅系 P san 点嘅三色奶茶, 最顶层系奶茶, 第二层白色系淡奶, 最底𠮶层系椰糖, 饮落茶味浓, 可能因为用椰糖关系, 有一种同另外一啲餐厅唔同嘅味道同风味。跟住就到咖央多士, 咖央好香椰香同有少少蛋味, 唔甜, 仲新鲜整起, 热辣辣, 唔算烘得好脆, 但佢配埋每块都有一小块鲜牛油, 更香更好味。到 P san 点嘅满堂椰浆饭拼盘, 拼盘包括香茅鸡肉, 咖哩牛腩同埋烧猪颈肉, 有小小失望嘅系因为无椰浆饭, 所以转咗油饭。香茅鸡肉系炸嘅, 炸得非常香口, 亦有好香香茅味, 鸡肉 juicy 又入味; 咖哩
三色奶茶
咖央多士
到 P san 点嘅满堂椰浆饭拼盘, 拼盘包括香茅鸡肉, 咖哩牛腩同埋烧猪颈肉, 有小小失望嘅系因为无椰浆饭, 所以转咗油饭。香茅鸡肉系炸嘅, 炸得非常香口, 亦有好香香茅味, 鸡肉 juicy 又入味; 咖哩牛腩啲咖哩汁亦好香, 有少许香料味, 但无冚咗咖哩同牛腩嘅味, 配合得唔错; 烧猪颈肉方面比起前两款逊色少少, 味道是不错, 带有少少香茅味, 但烧得有一点干; 最后, 个油饭好香, 唔太油。因为全部都系肉, 所以食完会好饱。
满堂椰浆饭拼盘
再嚟就系红豆冰, 喱个比较普通, 同一般茶餐厅差不多, 红豆软腍起沙, 亦唔太甜, 但佢个杯嘅形状几得意。
红豆冰
跟住就到我点亦都期待已久嘅肉骨茶。 我比较钟意食药材味 (马来西亚) 多过胡椒味 (新加坡) 嘅肉骨茶, 喱个肉骨茶无令我失望, 有好重嘅药材味, 好香, 料亦都多, 但佢啲肉就肥咗啲, 可能因为肥, 所以唔觉得佢煲完汤嘅肉会韧, 佢配埋个菜芯, 就算啲肉肥都令成个餐味道同油腻度更平衡。
马拉肉骨茶饭套餐
最后, 系 share 食嘅鸡、羊串烧 8 串, 羊有羊味, 但无膻味; 鸡就不过不失; 最好味系个沙嗲酱, 甜甜地又有花生喺入面, 好野味。
8 串串烧 (鸡、羊)
总结, 今次嘅马来西亚新加坡南洋菜都算唔错, 最欣赏系肉骨茶, 不过喱个系我嘅偏爱嚟嘅。 另外, 店家喺每张枱都用一个透明有盖胶筒装住匙羹, 而筷子亦有一个盒装住, 需要时先自己攞, 喺喱个疫情期间, 注重卫生, 令人放心用餐。