2019-09-24 363 浏览
今日收工入屯门,约咗两个朋友吹水饭聚。特登拣呢间新开冇耐嘅海兴厨房试菜,钟意佢做街坊生意之余,还可以坐得好自在的倾计。急不及待要点菜先,大家都肚饿,见餐牌价钱唔贵,食多两碟都唔怕。葱爆牛肉$76, 用砂锅上,热辣辣,令姜葱味道挥发得更好,香味扑鼻, 牛肉新鲜够滑,配葱一起吃增加爽口感,是推介的街坊小菜呢!海兴小炒王$82, 分量颇大碟,见到用料丰富已经好开心,卖相超靓,入口好香虾酱味,炒得好够镬气。银鱼仔和虾干走过油,所以非常香口,加上有爽口的腰果,还有新鲜虾仁、鱿鱼等,整道菜有口感又有香味,越吃越过瘾,饮埋啤酒啤酒一流!金沙鲜鱿$92, 一上桌闻到超香咸蛋黄味, 鲜鱿炸成金黄色,够干身,食落外脆内滑,好惹味! 我们倾计要慢慢食,倾一阵食一啖,过足口瘾。呢度有潮州菜,又点两款试下,都觉得好正宗,好味!靓汤蚝仔粥$60, 味道好鲜甜!超多蚝仔份量,还有冬菇、冬菜、芫茜、葱一起煮, 增加爽口感觉。汤底真的好味道!有海鲜的鲜甜味,冬菇和潮州粥也吸收了汤的精华, 食到唔停得口,非常推介。卤水乳鸽$48。卤水得非常入味,而且乳鸽肉很新鲜,充满弹性又有肉香, 卤水汁又不会太咸,食饭𩠌酒一流! 这个

我们倾计要慢慢食,倾一阵食一啖,过足口瘾。

呢度有潮州菜,又点两款试下,都觉得好正宗,好味!

卤水乳鸽$48。

卤水得非常入味,而且乳鸽肉很新鲜,充满弹性又有肉香, 卤水汁又不会太咸,食饭𩠌酒一流! 这个价钱也不算贵,真的是街坊生意。

总结今次点的食物味道都很好,是值得支持的街坊小店。而且店员招呼周到,服务也不错呢!
2019-09-23