2021-05-26
近呢一年疫情虽然有好多食肆执笠,但亦都有食肆可能因为铺租平咗而开店。我本身住筲箕湾,近排先发现原来东大街前身嘅太爷鸡,原来已经静悄悄变咗一间点心专门店:笼太子点心专门店。所以就决定今晚饮返个夜茶。晚上两个人又唔想食太多淀粉,于是就决定叫五个点心加一个蒸饭:分别系鲜竹牛肉,药膳鸡脚,鸡扎,灌汤饺,仲有店员推介嘅皮蛋牛肉肠同埋期间限定嘅帆立贝笼仔荷叶饭。所有点心都系即叫即蒸,不过等嘅时间都唔算耐,十零分钟就开始陆续上枱。能够食到热辣辣嘅点心,等十零分钟绝对值得。首先上枱系皮蛋牛肉肠,肠粉皮唔算好薄,不过就好滑同埋有米香,牛肉肠里面有皮蛋碎,组合都算几特别,仲有芫荽嘅香味,食落有新鲜感。药膳鸡脚份量唔多,但药材味超浓,感觉好似好补身。鲜竹牛肉就稳打稳札,加埋喼汁味道超夹。鸡扎都做得唔错,火腿够大条,鸡件亦都够滑,调味适中。瑶柱灌汤饺就中规中矩啦,话哂都系收你廿零蚊,饺子皮都冇穿,不过就用大量嘅汤浸住,所以都食唔出里面算唔算多肉汁,但整体味道都唔错。最后食嘅系帆立贝笼仔荷叶饭,亦系全晚最贵嘅item,差唔多$50,但无论饭嘅份量同帆立贝都算交足功课。饭本身轻轻炒过,有蒜蓉香,所以唔需要落豉油都
药膳鸡脚份量唔多,但药材味超浓,感觉好似好补身。
鲜竹牛肉就稳打稳札,加埋喼汁味道超夹。
鸡扎都做得唔错,火腿够大条,鸡件亦都够滑,调味适中。
最后食嘅系帆立贝笼仔荷叶饭,亦系全晚最贵嘅item,差唔多$50,但无论饭嘅份量同帆立贝都算交足功课。饭本身轻轻炒过,有蒜蓉香,所以唔需要落豉油都够味,饭亦炒得干身,用荷叶包住,上枱闻到淡淡荷叶香,帆立贝应该之前都煮淋咗,所以入口松软,配饭食整体感觉唔错,呢个价钱都可以接受。
最后值得一提嘅就系每张枱面上都有嘅辣椒油,初头以为系一般嘅辣椒油,但经侍应介绍过之后,原来系用虾米同虾干碎炒香再加辣椒,而虾干虾米碎应该之前有炸过,所以食落脆卜卜,又香口,而辣度适中,配大部份食物都好夹。
虽然第一次试但整体感觉都好满意。佢开得喺东大街,应该都系主要做街坊生意,希望佢keep到水准啦,咁我就会一直继续帮衬。