2017-08-27
住九龙既朋友又山长水远黎元朗探我,咁我当然要带佢食好东西😂。朋友特别钟意食西餐,元朗出名既西餐厅有好多,我地最后拣咗友缘西餐,贪地点方便。我之前已经都试过呢间餐厅,印象不错,所以今次都再带朋友试下。我地book咗8点钟,到达餐厅时,侍应马上就安排我地坐低同简单介绍是日晚餐,好有效率。有别于上一次用餐的感觉,今次身旁的客人大都轻声细语,成个气氛马上浪漫不少。虽然就快到粮尾😭,但都想食好少少,我地分别拣咗美国顶级安格斯牛扒同珍宝带子黑松露意大利饭。另外,我地仲on top用优惠价加咗一份法式田螺同黑毛猪串沙律。净系谂已经可以想像到我地今晚既晚餐系有几丰富。首先到既系餐汤同餐包,今次既餐包真系好有惊喜。我记得我上一次黎系金黄色的蒜蓉包,但今次已经换成牛角包,又够热又够香。另外餐汤系热到出烟,omg 呢个小小既细节已经令我好有惊喜亦都令我对主菜更加期待。侍应见我地已经完成咗餐汤,就适时将法式田螺酥皮盒同黑毛猪串沙律送上。呢两个小食都系好够热,全部都系即叫即焗既烧。首先呢件小小既酥皮盒入面,系有两粒好厚肉既田螺。配上芝士同酥皮一同进食,浓浓既香气在口中久久不散。而厨师亦早已将黑毛猪肉切成一口大小
而厨师亦早已将黑毛猪肉切成一口大小,进食时非常干净企理。猪肉完全不过烧得过老,食落有大量肉汁,非常juicy。沙律伴菜很新鲜,挂在蔬菜上的酱汁亦非常醒胃,如果再冻d就更好。
转眼餐前小食又完成,侍应就顺势将餐碟收走,为我们送上主菜。两份主菜的摆盘很精致,好似艺术品咁。而意大利饭又系热到出烟,好正。
安格斯牛扒我们要了七成熟,所以当我们将肉切开时,里头的肉不单是嫩嫩的粉红色,大量肉汁好似瀑布咁涌出黎,食落口肉味浓郁。另一方面,厨师将牛扒煎到好香好香,未食已经香味四溢。再食落口,浓重既肉味强烈冲击我既嗅觉同味觉神经😂。
就我个人喜好,我钟意食海鲜多于肉类,朋友就相反,系食肉兽。所以,我对呢个意大利饭系一见倾心😍。珍宝带子好大粒好鲜甜,犹如刺身级别的质素。意大利饭很软糯,厨师再加入青瓜粒同菇菌一齐去煮,口感一流而且唔会好腻,好正。
最后食埋甜品 - 石板街蛋糕同蓝莓芝士蛋糕,25蚊一件真系好抵食,而且好好味!系我落甜品既时候,店员仲主动问我地有无庆祝纪念日,可以安排写上特别既字句系碟上,好细心。
我地食咗咁多野都系大约食咗600蚊左右,系一个咁舒服既环境,服务又好,食物整体质素又好好,绝对值回票价。