2009-10-29 15 浏览
今日特地出同金铃出宫~突然好想食越南野~所以就试下姐妹们大赞的rice paper la~一去到~装潢好靓ar~我地张台有无敌海景~真令人放下宫中一切争斗~好好享受美食~闲聊了一会~就上菜了~真有效率~首先有小食~虾柚子沙律成碟柚子肉~上面洒了炸蒜片~都几多虾仔~好香~酸酸味好好食~做前菜开胃一流!带子香芒米纸卷张米纸好薄~可以见到的芒果~3好以为系冇味的~原来食落有阵阵的香草味~一咬就有好香芒果味~好甜~金铃食得几开心~带子好新鲜~配香芒汁好夹~好味!!越南春卷成日经过都见到张春卷poster~今日开佢真身la!!春卷好脆~薄荷叶好香~重点系唔会滴油~好干身~食多件都唔怕肥~佢配埋青柠同生菜~滴埋青柠冲会更香~包埋生菜感觉会flesh d~我地食到停唔到手~>3<主菜~~青咖哩猪软骨3好同金铃未食过用青咖哩配猪软骨~一上桌就闻到好重椰香~热辣辣但唔太辣~啱晒怕辣的3好~猪软骨好软~好入味~咬落去仲有汁!!我地佩左法国包~个包几脆~点青咖哩食~汁都捞埋~生牛肉汤河佢的汤底好浓~加左青柠~热辣辣酸味味~牛肉仲红~应该一煮好就攞过黎~牛肉好有鲜味~而且唔"鞋"~值得一试~~
今日特地出同金铃出宫~
突然好想食越南野~
所以就试下姐妹们大赞的rice paper la~
一去到~装潢好靓ar~
我地张台有无敌海景~
真令人放下宫中一切争斗~好好享受美食~
闲聊了一会~就上菜了~真有效率~
首先有小食~
虾柚子沙律
成碟柚子肉~上面洒了炸蒜片~
都几多虾仔~好香~酸酸味好好食~做前菜开胃一流!
带子香芒米纸卷
一咬就有好香芒果味~好甜~金铃食得几开心~

带子好新鲜~配香芒汁好夹~好味!!
越南春卷
成日经过都见到张春卷poster~今日开佢真身la!!
佢配埋青柠同生菜~滴埋青柠冲会更香~
包埋生菜感觉会flesh d~我地食到停唔到手~>3<
主菜~~
青咖哩猪软骨
3好同金铃未食过用青咖哩配猪软骨~

一上桌就闻到好重椰香~热辣辣但唔太辣~啱晒怕辣的3好~
猪软骨好软~好入味~咬落去仲有汁!!
我地佩左法国包~个包几脆~点青咖哩食~汁都捞埋~
生牛肉汤河
佢的汤底好浓~加左青柠~热辣辣酸味味~
牛肉仲红~应该一煮好就攞过黎~
牛肉好有鲜味~而且唔"鞋"~值得一试~~
食完已经好好好饱~
但佢有好多好得意的甜品~所以share左一个
French Kiss~
其实3好劲钟意食甜品~佢卖相好靓~
nougat 饼~配上雪糕同raspberry sorbet~酸甜酸甜
好冰冻~甜得黎一d都唔腻~份量啱啱好~
食到饱都一定食得落~haha~
成晚来说~~3好最爱个气氛~
黄昏时间~如果可以同棋博士一齐望全个海食饭~
呵呵~~真系够晒浪漫la~><
返到宫中~一定要同四房都姐妹推介!!

越南春卷!!!
2009-09-26
越南春卷!!!
  • 带子香芒米纸卷~青咖哩猪软骨~French Kiss~