2016-05-08 631 浏览
上星期约了朋友系大埔果边影产品相,影完之后,就去扫街食甜品,下午食完松记糖水一又食米线下午茶。但系都系唔够饱.....对自己嘅大胃王表示,我真系好食得,即系标准吃货。又去埋呢间个盖好有特色嘅潮福蒸野。一直都唔记得全名。新鲜排骨粥底。呢个粥底真系好滑,排骨好鲜好入味,唔会有猪肉肉腥都系好滑,稠度又刚刚好。暖胃得来又不会好顶肚可以继续食野。蒸虫草鸡、粟米、芋头、南瓜。杂锅,多种类,满足到唔同人五同口味,玉米好嫩果种,唔会好老,好香甜。南瓜都系好甜,唔会蒸得好软。芋头切得好精致,颜色好看,卖相都好得,芋头甘嘅蒸发,好有原来芋头自己嘅香味,之前睇书介绍过,芋头功效中医讲,芋头有生津开胃,消炎镇痛作用嘅。几个加起来对健康特别好。我最中意都系蒸龙虾,sorry,我真系食肉兽来嘅,完全抗拒唔到龙虾甘有肉感,但系又无骨,又鲜美嘅味道。好大只,好多肉,蒸得时间刚刚好,好嫩噶。总系觉得甘样蒸,好似自己煮出来甘好味。推荐推荐~~~我地都无食饭,怕唔饱,另外叫个蒸马拉糕、葱花卷、红枣糕。点解我地order咗两个都系甘咋嘎?因为甘样可以食多样试多样,标准食货。马拉膏好松软,唔会好甜,太甜我觉得容易腻。葱花卷系我
我地都无食饭,怕唔饱,另外叫个蒸马拉糕、葱花卷、红枣糕。点解我地order咗两个都系甘咋嘎?因为甘样可以食多样试多样,标准食货。马拉膏好松软,唔会好甜,太甜我觉得容易腻。葱花卷系我F食。红枣糕都觉得赞。因为我平时食都系食开马蹄糕,红枣糕都觉得特别甜,但系呢个都不会喔。都系好弹牙。
2016-04-19