2010-06-08 27 浏览
星期六热热地,原本打算食寿司,但经过此店突然又想食拉面,于是转軚,其实之前已试过呢间店,都觉得几好食的,最钟意佢有得拣面,有幼面、粗面同芝麻面,仲可以拣埋味浓定味淡、油量同配菜 (可以一次要2或3份溏心蛋)。我哋两个人叫左2碗面同2个小食,友人拣「豚肉软骨幼面」,而我就拣左「吉列猪扒粗面」,2个小食 - 「烧鲭鱼」、「七味猪颈肉」。我都有试豚肉软骨,好入味,D软骨都好淋好容易入口,配埋D汤真是一流,至于幼面,朋友话都几爽口几好啦, 但我觉得粗面较为有口感,而吉列猪扒就比我想像中好,外层炸得松脆,但仍保留不少肉汁,点埋个猪扒汁 (有少许梅子酸味) 仲好味,好过配沙律酱;不过我哋最钟意的是猪骨汤底,很鲜味同饮得出猪骨的味道,饮完都唔觉得口渴。本人一向都不好猪颈肉,所以冇吃,但朋友话几好食,几爽口,至于烧鲭鱼外表一般,但就好香口,酱汁好开胃,即得推介。食物方面就很满意,但店内以黑红色为主,环境较暗,枱面较细,差点儿放不下所有食物,舒服程度一般。

豚肉软骨面
吉列猪扒面 之 面 + 2份溏心蛋