2011-08-26 150 浏览
今日系星期六 , 特登约埋三五知己去小曼谷食晚饭 , 因为可以叫多d野食呀嘛 , 我地一共有5个大人 , 1个小朋友 其实我去小曼谷已经去左多多年 , 1 年都最小去5次 , 但系写食评真系第一次 , 今次食既野系全赞 由于小曼谷实在太多太多太多人喇 , 所以我一家三口首先到场 , 当时系下午5点45分乍 , 门口已经有部份人排定队入去喇 , 但系小曼谷系六点先开门架 , 咁老板都好好早左放我地入去 天气太热喇 , 我地一坐落黎 , 第一时间叫野饮先呀 , 我就叫左西瓜冰 , 老婆就叫左龙眼冰 (龙眼冰黎讲小曼谷系好好饮) , 以前仲系细舗时间 , 龙眼冰系送架 , 不过系每人限一杯 , 送完即止 每次去小曼谷都会先叫例牌野先 生虾刺身 , 只可以用3个字形容 , "平靓正" , 我地叫左两碟 蒜溶炒椰菜苗 , 由于有小朋友关系 , 所以要清小小 , 都好好味架 烧猪颈肉 , 呢个都应该都算系推介之一 , 唯独系水准就一时时烧羊架 , 好有羊味 , 小小酥味 , 好好味烧乌头鱼 , 呢个绝对系推介呀 , 水准保持得十分好 , 每次去食都系有赞无弹 , 食开明炉鱼既朋友 , 可以试

每次去小曼谷都会先叫例牌野先
生虾刺身
蒜溶炒椰菜苗
烧猪颈肉
烧羊架
烧羊架 , 好有羊味 , 小小酥味 , 好好味
盐烧乌头鱼
烧乌头鱼 , 呢个绝对系推介呀 , 水准保持得十分好 , 每次去食都系有赞无弹 , 食开明炉鱼既朋友 , 可以试下烧鱼呀 , 另有一番风味
咖哩炒蟹
咖哩炒蟹 , 蟹膏特别多 , 蟹都特别大只 , 肉质非常新鲜 , , 咖哩汁都系好好味 , 指定要叫薄饼去食佢d咖哩
牛油煎蚝饼
牛油煎蚝饼 , 呢个𩠌其实系鸡蛋+蚝仔+芽菜 , 最重要蚝仔一粒沙都无 , 铁板上配合牛油 , 卖相ok , 香味一流 , 口感佳
生菜包
生菜包 , 呢个一定要注意 , 因为肉比较辣 , 可叫佢小辣架

哈 ! 其实除左上面8样野外 , 我地仲有叫左虾饼 / 菠萝炒饭 , 真系爽 , 5个人叫左10样野食 , 今次仲要比起上次6月黎小曼谷更加好味左 , 正正正 , 埋单既时间大家俾钱都俾得特别开心 , 因为佢真系做到 "平 . 靓 . 正'' 绝对系一间出色既泰国餐厅

2011-08-20
牛油煎蚝饼