2021-09-09
好味指数😋😋😋😋回头指数 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️开心指数🤗🤗🤗🤗🤗朋友 gathering,本身想去九龙城食泰国菜,点知订位时有讲明90分钟限时,大家觉得唔够尽兴;跟住其中一个朋友话嚟过呢间居酒屋,食物质素唔错,有酒饮又冇限时(当然只系开到10点),我哋就决定转场嚟呢间!呢间小店唔系好大,装修好有日本居酒屋 feel!🍴丸石 - 魅惑之桃($68/90ml)大家都叫酒饮,朋友拣咗啤酒或者黑啤,我对于啤酒就一般,拣咗一种果实酒嘅白桃味,因为我自己比较钟情桃味嘅嘢饮!呢种桃味果实酒系米酒类,有好浓郁桃味,用新鲜白桃肉制造,好香甜,冇咩酒味,劲易入口!真人测试应该酒精含量唔算好高,因为我本身都唔太饮得多酒嘅,饮完一杯都okay!不过大家要小心,易入口又香甜嘅酒,好易饮多咗都唔知!呢间居酒屋有好多种串烧同小食,饮下食下吹下水,不知不觉食咗好多款!🍴白粟米($68/4件)呢个好特别,系生食嘅,超爽超甜!🍴烧白鳝($68/串)每串有2件,基本上一件大D一件细D!白鳝好肥美,烧到外脆内软,鳝嘅油份好足!劲好味!我哋 encore 到叫咗6串!🍴免治鸡肉($38)用免治鸡肉整成一串,配新鲜日本生鸡蛋加酱油汁,用鸡
回头指数 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
开心指数🤗🤗🤗🤗🤗
呢间小店唔系好大,装修好有日本居酒屋 feel!
🍴丸石 - 魅惑之桃($68/90ml)
🍴白粟米($68/4件)
呢个好特别,系生食嘅,超爽超甜!
🍴烧白鳝($68/串)
🍴免治鸡肉($38)
用免治鸡肉整成一串,配新鲜日本生鸡蛋加酱油汁,用鸡肉捧轻轻搅拌,外皮少少焦香,入面好松软,酱汁咸得嚟带少少甜味,生鸡蛋黄有香浓蛋味!好正!我同朋友都留返个酱汁用嚟点其他嘢食!
🍴烧饭团串($34/串)
一串有两件,将饭整成圆饼咁,用紫菜包住,两边都有饭素,饭素被烧到焦香,饭团有少少烟韧,唔会一咬散晒,好味!
🍴一夜干马友($168/条)
呢个未食过,朋友解释原来系用一晚时间风干条鱼再烧,所以叫「一夜干」!好香脆,连骨都鱼鳍都脆到食埋!
🍴芝士年糕($48/2粒)
呢个我哋又系不停 encore 叫咗5份,外面香脆,年糕又软糯糯,仲有芝士响中间,带少少咸香味!
🍴牛脷芯($88)
呢个比较特别,平时牛脷就食得多,通常厚切牛脷会好爽口,呢个牛脷芯系好厚肉,一层烧到焦香嘅皮,中间好似有少少肥肉feel 再下一层系肉, 肉味浓又软身,肉质少少弹牙!同普通牛脷口感完全唔一样!
🍴汤稻庭乌冬($44)
呢个比较清淡简单,上面有海带同葱花,汤底用咗雕鱼汤,唔太浓郁,清淡中带少少鱼味,乌冬够弹牙!
另外我哋都仲叫咗 🍴鸡泡鱼干($78)🍴牛肋骨肉($36)🍴鸡翼($32)🍴鸡胸软骨($30)🍴枝豆($30)🍴鸡软骨($26)🍴粟米($28/4件)🍴菠萝($42)
所有都正常发挥,粟米个酱汁好惹味!
最后都要讲下两款我觉得一般嘅…
🍴甘薯($26/串)
一串两件,其实系烧得唔错,其中一面我估系放咗糖响面烧成焦糖面,咬落系脆嘅!不过我自己觉得甘薯本身唔够甜,所以食完焦糖面嘅部分就觉得唔够好食,有D唔够味同干身!
🙅🏼♀️🍴亲子丼($48)
上面有鸡肉、洋葱、紫菜、鸡蛋,唔知系味其他嘢太浓味,呢个显得太淡,成碗系冇咩味,亦都冇酱汁,蛋汁又唔够多,呢个就真系麻麻啦!
基本上呢间小店嘅嘢食绝大部份都好好味,好有去咗日本居酒屋感觉!成班朋友饮饱食醉,当走咗转日本旅行啦!