2021-06-03 431 浏览
好耐无去渡船角呢头揾食,本来揾Pizza食,但最后去左呢度食泰菜,系估唔到咁好味同估唔到咁虾碌。食泰菜其实都无乜期望,可能就系因为咁,所以系有啲惊喜架。叫左三个菜,虾酱通菜,炒金边粉,同泰式烧桂花鱼。先上嘅当然系最易煮嘅通菜啦,第一碟头唔细,第二,虾酱好浓味又唔会过咸,比起食开嘅多左啲层次,好味,做呢个菜都几用心㖞。再上嘅系金边粉,粉好烟韧,好弹牙,仲有三只有虾味嘅虾,难得,落单时仲特别话个粉啲橙色系咩咩做出来,即刻好似高左啲层次咁。不过最奇怪系条烧鱼,我地食到中途先同我地讲落错单,烧左条乌头,本来想食滑身鱼,唔想再等,乌头都要。但由落单到上菜等左超过半个钟头,好彩嘅系,好香,都叫做滑。奇怪嘅系唔止我𠮶枱落错单,隔离枱都落错。有兴趣嚟食嘅要再三小心落单。

,做呢个菜都几用心㖞。
虾酱通菜

再上嘅系金边粉,粉好烟韧,好弹牙,仲有三只有虾味嘅虾
金边粉

烧乌头