2015-01-24 2453 浏览
旧同学难得返港,几个同学约埋一齐想回想那些年,因为有小朋友,所以拣中式酒楼好坐啲!又要食围菜,本身已经唔多钟意,呢度都未试过,离地铁站比较远,在工厂区内!门面唔觉眼(因为灯箱向住大马路,唔起眼)上到见装修简洁,唔系金碧辉煌,简约日式浅木家私!唔老土!坐在一间function room外,初时觉得呢个位几静,点知入面一开始派对就好嘈(间隔只系透明间板!)连倾偈都好难(入面爆咪玩游戏),叫了一个半围菜!人齐就开始上,菜式系例牌𠮶啲! (我宁愿散叫)即烧原只奶猪--半只,切口好粗糙(唔知系唔系剪刀剪开)皮都脆,肉比较厚,半肥瘦!上汤美国龙虾天使面--天使面其实系幼意粉(唔系超幼嘅天使面)有咬口,索晒汁好味,龙虾肉几爽口,但唔算多肉!米兰焗酿鲍鱼--一开始唔知系乜,睇番菜单先知,表面好似焗过,但唔香又唔脆,鲍鱼粒几烟韧但小,薯仔比较多,好似主角唔系鲍鱼!只系觉得好腻好漏!唔好食!京葱生爆南美辽参--呢个一上已经唔钟意,个献好杰,已经冻咗,辽参好散好泡!唔应该系呢个质感!荷兰豆爽口但唔好食!唔好味!生拆蟹肉花胶鱼翅--好腥腥腥!落醋都无用,差到同部长反映,佢话可能蟹肉处理上差咗啲系咁(边有可
(我宁愿散叫)
生拆蟹肉花胶生翅
生拆蟹肉花胶鱼翅--好腥腥腥!落醋都无用,差到同部长反映,佢话可能蟹肉处理上差咗啲系咁(边有可能?我都唔系第一日食翅!)而且有啲壳或骨嘅硬口嘢,好多碎片!差差差!
清蒸沙巴金花尾
清蒸沙巴金花尾--鱼唔大,蒸得几滑!配微甜蒸鱼豉油!但青葱好老!配上来唔好味!
腿蓉竹笙鸳鸯蔬
腿蓉竹生鸳鸯蔬--个草菇竹笙本来好味!草菇爽口,竹笙多但煮到淋晒,一啲都唔爽,败笔在个献汁又杰又好好好咸,令到整个菜都好咸,豆苗本来爽口,结果揽埋一齐难食!好可惜!
黑松露炸子鸡
黑松露炸子鸡--其实系普通炸子鸡,皮脆但肉唔滑,无乜松露味!不如叫「炸子鸡」就算喇!
香芋腊味炒饭
香芋腊味粒炒饭:呢个算系成餐饭最好味,炒饭好松,粒粒分明,腊肠粒几香,食唔晒都拎走!
欧陆美点
欧陆美点:呢个蛋糕完全唔夹个餐,好似在附近饼店求其买番来顶住先!顶层蓝莓啫喱味道好假!中间慕丝算滑!但好一般!
水果拼盘
鲜果拼盘:西瓜爽口,菠萝酸甜!好味!

食物唔得,服务搭救!今餐啲员工好爽手,加茶上菜勤快之外,影相一皮样无问题!厕所设备齐全之外,亦好干净,但食物真系唔得!唔系服务态度好都唔会返转头!

2015-01-23
香芋腊味炒饭